Svet 21.6.2013 5:00

Carmina Slovenica na gostovanju v Nemčiji in na Nizozemskem

Amsterdam/Hannover, 21. junija - Vokalno gledališče Carmina Slovenica pod umetniškim vodstvom mariborske dirigentke Karmine Šilec nadaljuje sklop letošnjih gostovanj po evropskih festivalih. Danes bo s predstavo "When the mountain changed its clothing" nemškega skladatelja in režiserja Heinerja Goebbelsa nastopila v Hannovru, nato pa potuje v Amsterdam.

S predstavo "When the mountain changed its clothing" je Carmina Slovenica lani premierno nastopila na nemškem festivalu Ruhrtriennale, slovensko premiero pa je doživela na festivalu Borštnikovo srečanje. Doslej se je zelo uspešno predstavila na mnogih evropskih festivalih, med drugimi na Pariški jeseni ter Kunstenfestivaldesarts v Bruslju.

Tokratni postaji bosta festival Kunstfestspiele Herrenhausen v Hannovru, kjer bo 40-članski dekliški zbor iz Maribora nastopil danes in v soboto, ter Holland Festival v Amsterdamu, kjer se bo ustavil v torek in sredo.

Tokrat si bo Carmina Slovenica delila oder z uveljavljenimi ustvarjalci na področju gledališča, plesa in glasbe. V Hannovru bo moč videti Jana Lauwersa in Needcompany s predstavo "The house of our fathers", Amsterdam pa bo gostil Vlamsko opero s Tragedijo prijateljstva v režiji Jana Fabra. Thomas Ostermeier se v Amsterdamu predstavlja s svojo prvo režijo Čehova, John Adams z delom "The Gospel according to Other Mary", Peter Sellars pa režira Desdemono po besedilu Toni Morrison.

Projekt "When The Mountain Changed its Clothing" črpa svoj navdih iz rezijske ljudske pesmi Da pa Canynu, ki govori o premenah v različnih letnih časih na gori Kanin. "S tem projektom se je Carmina Slovenica trdno pozicionirala v sam vrh ustvarjalcev glasbenega gledališča in naredila dodaten preboj na mednarodno glasbeno sceno," sporočajo iz produkcijske hiše s sedežem v Mariboru.