Slovenija 20.6.2013 4:00

V MSUM drevi začetek trienala U3 letos na temo prožnosti

Ljubljana, 20. junija - S performansom Zofa Leje Jurišić in Teje Reba se bo drevi v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) začel 7. trienale sodobne umetnosti v Sloveniji U3. Odprtja trienala, ki ga je na temo prožnosti konceptualno zasnovala kustosinja Nataša Petrešin-Bachelez, se bo udeležil tudi minister za kulturo Uroš Grilc.

Ljubljana. Muzej sodobne umetnosti (MSUM). Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Muzej sodobne umetnosti (MSUM).
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Sledila bo slovesnost na muzejski ploščadi ob odkritju spomenika, otvoritveni večer pa bo v Projektni sobi SCCA sklenila razstava del članov in sodelavcev društva OFFTIR, naslovljena Liminale.

Sedmi trienale sodobne umetnosti v Sloveniji U3 bo do 29. septembra predstavil dela 40 posameznikov in kolektivov ter ponudil več javnih debat. Trienale bo potekal večinoma v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova ter na ploščadi pred muzejem.

Slovenska kustosinja Petrešin-Bachelezova, ki sicer živi in ustvarja v Parizu, je za trienale izbrala dela umetnikov mlajše in srednje generacije, ki ustvarjajo na področjih vizualne, performativne in diskurzivne umetnosti. Konceptualno izhodišče je zaznamovano z aktualnimi razmerami v Sloveniji, recesijo in protesti, kot odzivom angažirane civilne družbe.

Tema - prožnost - izvira iz termina "flexicurity" - varna prožnost, ki nadgrajuje pojem "sustainability" - trajnost. Kustosinja prožnosti ne razume v okvirih trga delovne sile, ki si želi čim večje fleksibilnosti, pač pa kot fizikalno zmožnost, da se reči na koncu vedno povrnejo v svoje prvotno stanje.

U3 ne bo ponudil le razstav pač pa tudi druge umetniške dogodke in javne debate v organizaciji številnih organizacij in umetniških združenj, namenjene širšemu in trajnostnemu pojmovanju ter redefiniranju sodobne umetnosti.

Trienale je prvič potekal leta 1994. Od takrat se izmenično izmenjujejo slovenski in tuji kustosi. Leta 2010 je bil kustos Britanec Charles Esche, direktor muzeja Van Abbemuseum v Eindhovnu in teoretik sodobne umetnosti.