Slovenija 20.6.2013 10:34

Na Ljubljanskem gradu Hodaličeve fotografije iz Indije in Slovenije

Ljubljana, 20. junija - Na Ljubljanskem gradu bodo v sklopu razstav na temo lepote in čudes narave, kultur in narodov sveta ob 19. uri na ogled postavili dela priznanega fotografa Arneta Hodaliča. Ta bo tokrat predstavil fotografije o skrivnostih reke Ljubljanice ter dela, nastala v Indiji.

Letos mineva 25 let, odkar je fotograf mednarodnega slovesa Hodalič, sicer tudi gostujoči profesor, član različnih humanitarnih organizacij, pisec, filmski ustvarjalec, potapljač in raziskovalec jam prvič obiskal Indijo. Ob številnih obiskih te dežele se je v umetnikovih arhivih nabralo veliko fotografij, ki jih bo do prvega septembra razstavljal v Palaciju in Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu.

Hodalič je med drugim tudi edini slovenski fotograf, ki je v ameriški izdaji revije National Geographic objavil reportažo o Sloveniji, in sicer o arheoloških zakladih v Ljubljanici. Z razstavljenimi fotografijami bodo obenem obeležili tudi 125-letnico izhajanja te prestižne revije, so sporočili organizatorji.

Fotografije o arheološkem izkopavanju reke Ljubljanice so bile v reviji National Geographic objavljene januarja leta 2007. Hodalič je želel zajeti zgodbo o podvodnem lovu na zaklade, ki se ali naj bi se skrivali v reki Ljubljanici. Tam je mogoče najti številne predmete iz bronaste dobe, železne dobe, rimskega obdobja in poznega srednjega veka. V Ljubljanici so na primer našli 60 mečev iz obdobja med 11. in 14. stoletjem.

Arne Hodalič je urednik fotografije pri reviji National Geographic Slovenija. S fotografijo se ukvarja že od najstniških let. Svoja dela je razstavljal po vsem svetu, je pa tudi prejemnik številnih mednarodnih nagrad za fotografijo in film.