Slovenija 20.6.2013 13:05

Biblos v testnem obdobju obiskovalo 5000 ljudi iz 58 držav

Ljubljana, 20. junija - Spletni distribucijski portal za elektronske knjige Biblos bo s 30. junijem zaključil testno obdobje, v katerem so zabeležili okoli 6500 izposoj in več kot 1100 stalnih uporabnikov. Do sedaj so si uporabniki največkrat izposodili knjigo Nemška loterija Mihe Mazzinija.

Ljubljana, knjižnica. Biblos - prva slovenska distribucijska platforma za elektronske knjige. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, knjižnica.
Biblos - prva slovenska distribucijska platforma za elektronske knjige.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana, knjižnica. Biblos - prva slovenska distribucijska platforma za elektronske knjige. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, knjižnica.
Biblos - prva slovenska distribucijska platforma za elektronske knjige.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Spletno stran sistema je obiskovalo okoli 5000 stalnih obiskovalcev iz 58 držav, ki so si v povprečju ogledali pet podstrani, skupaj pa je stran obiskalo več kot 40.000 ljudi.

"Delamo na tem, da bi bila vsaka knjiga v sistemu med prvimi desetimi zadetki, ko jo nekdo išče preko iskalnika Google," je na današnji predstavitvi projekta dejal Marko Hercog, tehnični direktor Študentske založbe, ki je projekt zasnovala.

Uporabniki sistema so za branje e-knjig večinoma uporabljali računalnike, vendar se bo po ocenah Hercoga ta delež v prihodnjem letu najverjetneje prevesil v korist mobilnih naprav. Med uporabniki mobilnih naprav so sicer prevladovali uporabniki tablice Ipad , zabeležili pa so tudi tri dostope preko televizije.

Sistem v testnem obdobju ponuja zgolj izposojo e-knjig, s 1. julijem pa bo omogočen tudi nakup knjig. Za izposojo uporabniki potrebujejo veljavno članstvo v eni od sodelujočih knjižnic, sicer pa se v Biblos lahko registrirajo tudi uporabniki, ki niso včlanjeni v katero od knjižnic, vendar lahko knjige le nakupujejo.

Hercog je pojasnil, da so dobili precej vprašanj, kako se lahko v sistem vključijo Slovenci po svetu, na podlagi česar pa so naleteli na "zanimiv tehnični problem".

"Slovenske knjižnice ne omogočajo oddaljenega vpisa, mi pa načeloma ne omogočamo izposoje knjig izven slovenskih knjižnic," pojasnil in obljubil, da bodo težavo kmalu rešili.

V testnem obdobju je bilo v sistem vključenih deset splošnih in ena strokovna knjižnica, kot je za STA dejala Renata Zamida s Študentske založbe, pa želijo v sistem vključiti celotno mrežo slovenskih splošnih knjižnic, da bi si e-knjige lahko izposojali vsi "od Murske Sobote pa do Kopra".

Hercog je poudaril še, da ima Biblos strateški pomen, saj literaturo približuje tudi ranljivim skupinam, ki sicer težje fizično dostopajo do knjižnic. Poleg tega načrtujejo tudi vključitev del v manjšinskih jeziki, trenutno pa potekajo pogovori za objavo del v hrvaškem in madžarskem jeziku.

Strateški pomen Biblosa je poudaril tudi Miro Tržan iz Mestne knjižnice Ljubljana, saj sistem ponuja slovenskim knjižnicam skupno platformo za izposojo e-knjig.

Biblos trenutno ponuja okoli 150 del za izposojo, s 1. julijem pa bodo ponudili že več kot 500 naslovov različnih založb.