Slovenija 21.6.2013 6:00

Letošnja Poletna noč v znamenju 80-letnice Jureta Robežnika

Ljubljana, 21. junija - Letošnji tradicionalni koncert RTV Slovenija Poletna noč bo zaznamovala 80-letnica skladatelja Jureta Robežnika. Na prireditvi bodo, kot je za STA dejal dirigent Patrik Greblo, poleg Robežnikovih uspešnic predstavili njegov repertoar s področja jazz glasbe. Koncert se bo na Gospodarskem razstavišče začel ob 20.45.

Robežniku se bo ob spremljavi Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija pod taktirko Grebla, Lojzeta Kranjčana in Mojmirja Sepeta poklonila vrsta slovenskih glasbenikov, kot so Elda Viler, Eva Boto, Manca Izmajlova, Alenka Godec, Neisha in Janez Bončina.

Orkestralni del glasbe bo večinoma izveden iz Robežnikovih izvirnih partitur, nekaj bo tudi novih priredb, pri katerih je "Robežnik želel angažirati nekaj današnjih vidnejših interpretov zabavne glasbe", je pojasnil Greblo.

Gostitelja prireditve, na kateri bodo odmevale Robežnikove skladbe, kot so Orion, Na vrhu nebotičnika, Pegasto dekle, Maja z biseri, Lastovka in Vrtiljak, bosta Miša Molk in Janez Čuček.

Jure Robežnik se je rodil 23. avgusta 1933 v Ljubljani. Glasbeni samouk je leta 1949 ustanovil jazzovski kvartet, nato je bil vibrafonist v ansamblu Mojmirja Sepeta. Po diplomi iz angleščine in nemščine se je zaposlil na Radiu Ljubljana, najprej kot producent, nato pa še kot urednik oziroma direktor Založbe kaset in plošč.

V svoji karieri je Robežnik napisal preko 150 glasbenih del, med njimi številne uspešnice. Za svoje pesmi je prejel tudi več nagrad.

"Veselimo se sedaj že tradicionalne prireditve, ki predstavlja bisere in zaklade iz bogatega glasbenega arhiva RTV Slovenija," je še dejal Greblo. Poletna noč obuja spomin na zlate čase Slovenske popevke, v zadnjih letih pa je bila posvečena ustvarjalcem, kot so Majda Sepe, Vilerjeva in Mojmir Sepe ter 50-letnici Slovenske popevke.