Na hitro prelistano 22.6.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 22. junija - Pri založbi Mladinska knjiga so izdali knjigo Otroci Cosime Wagner Oliverja Hilmesa in roman Neli Kodrič Filipić Solze so za luzerje. Slovenska kinoteka je v sodelovanju z Društvom za teoretsko psihoanalizo izdala zbornik Zadeva Lubitsch, Tehniška založba Slovenije pa knjigo za otroke Ko bom velik, bom: Igrajmo se poklice.

Ljubljana Zbornik z naslovom Zadeva Lubitsch. Foto: STA

Ljubljana
Zbornik z naslovom Zadeva Lubitsch.
Foto: STA

Ljubljana Roman Neli Kodrič Filipić z naslovom Solze o za luzerje. Foto: STA

Ljubljana
Roman Neli Kodrič Filipić z naslovom Solze o za luzerje.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga z naslovom Ko bom velik: Igrajmo se poklice. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga z naslovom Ko bom velik: Igrajmo se poklice.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Oliverja Hilmesa z naslovom Otroci Cosime Wagner. Arhiv STA. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Oliverja Hilmesa z naslovom Otroci Cosime Wagner.
Arhiv STA.
Foto: STA

TRIUMF IN TRAGEDIJA WAGNERJEVE DINASTIJE

Ob 200. obletnici rojstva skladatelja Richarda Wagnerja (1813 - 1883) je Mladinska knjiga izdala romaneskno biografijo Otroci Cosime Wagner, v kateri Oliver Hilmes razvozlava vesolje Wagnerjevih, ki na podlagi odlomkov iz dnevnikov, pisem in zabeležk članov družine, njihovih sodobnikov ter časopisnih poročil, sodnih in drugih dokumentov portretira potomce vsestranske skladateljeve vdove in boj za prevlado na Zelenem griču v Bayreuthu. Zgodba o Cosiminih otrocih, ki jo je prevedla Nataša Peternel, je pripoved o nemški družini in njenem strastnem boju za ohranitev dinastije. Peternelova je na predstavitvi knjige dejala, da se delo mestoma bere kot kriminalka, ena izmed Hilmesovih prednosti pa je, da bralcu podaja natančne in preverjene informacije, tam pa, kje "špekulira", to tudi jasno pove.

SOLZE SO ZA LUZERJE - ROMAN O NASILJU V DRUŽINI IN MED VRSTNIKI

Roman Kodrič Filipićeve prinaša zgodbo osnovnošolke Ajde, ki ji življenje ni najbolj naklonjeno. Z mamo in bratcem se morajo pred nasilnim očetom zateči v varno hišo in se spoprijeti z novim življenjem. Težave pa ima tudi v šoli, kjer postane žrtve vrstniškega nasilja. A glavna junakinja se ne da kar tako. Upre se in zaveznike najde tudi med nekaterimi sošolci. Avtorica spremne besede je specialistka klinične psihologije in družinska terapevtka Majda Mramor, ki je med drugim zapisala, da je roman zgodba, ki bralca pretrese. Opisuje namreč vso krutost nasilja in nemoč žrtve nasilja, "ter hkrati nemoč nas, ki nasilje zmoremo prepoznati in o njem veliko vemo".

Neli Kodrič Filipić piše za otroke in mladino. Leta 1995 je prejela Levstikovo nagrado za knjigo Lov na zvezde. Dvakrat je bila nominirana za večernico, in sicer za večernico 2004 za knjigo Na drugi strani ter lani za Ali te lahko objamem močno?. Nagrajena je bila tudi na Hrvaškem.

ZADEVA LUBITSCH - ZBORNIK O USTVARJANJU MOJSTRA FILMSKE REŽIJE IN PRIPOVEDI

Zbornik Zadeva Lubitsch zajema besedila, ki so bila lani predstavljena v sklopu kinotečne Jesenske filmske šole. Pobudnik za to, da je bila šola posvečena Lubitschu, je bil filozof Mladen Dolar, soustanovitelj Društva za teoretsko psihoanalizo. Dolar Lubitscha ocenjuje kot enega največjih filmskih ustvarjalcev, obenem pa tudi za "najbolj varovano skrivnost filmske zgodovine".

Zbornik promovira Lubitschev neumorni duh, obenem pa se avtorji besedil zavzemajo tudi za pojem komične ljubezni in za obnovo komedije kot najboljšega žanra za obravnavo najhujših človeških oziroma političnih kriz. Zbornik, ki so ga poleg Dolarja ustvarili še Elisabeth Bronfen, Russell Grigg, Tatjana Jukić, Gregor Moder, Robert Pfaller, Aaron Schuster, Alenka Zupančič Žerdin in Slavoj Žižek, sta uredili Ivana Novak in Jela Krečič.

Po Dolarjevem mnenju zbornik sodi med najboljše publikacije na temo režiserjevega ustvarjanja, saj je sicer kakovostnejša besedila o Lubitschevem delu težko najti. Knjiga bo prevedena v nemščino, v teku so tudi dogovori za angleški prevod.

KO BOM VELIK - KNJIGA, KI OTROKOM PRIBLIŽA POKLICE

Ustvarjalna knjiga Ko bom velik: Igrajmo se poklice otrokom predstavlja 40 poklicev, od zdravnika, električarja pa vse do meteorologinje in manekenke. Nekaj je tudi bolj pravljičnih, kot sta denimo pirat in princesa. Vsak poklic je predstavljen z otroškim izdelkom, ki ga morajo otroci oblikovati pred igro in z osnovnimi podatki o tem poklicu. Na otrokom primeren način je pojasnjeno, kaj te mora veseliti, da rad opravljaš določen poklic. Za pomoč odraslim je dodana težavnostna stopnja in priporočena starost otroka. Delo avtorice Georgine Segarra z ilustracijami Bernadette Cuxart je prevedla Polona Švigelj.