Svet 21.6.2013 6:00

V Sankt Peterburgu na ogled zakladi iz bronaste dobe

Sankt Peterburg, 21. junija - V muzeju Ermitaž v Sankt Peterburgu bodo danes odprli razstavo predmetov iz bronaste dobe, na kateri bodo na ogled tudi nekateri najlepši eksponati, ki jih je tedanja Sovjetska zveza ob koncu druge svetovne vojne kot del vojnega plena odpeljala iz Nemčije. Razstava z naslovom Bronasta doba - Evropa brez meja združuje več kot 1700 objektov.

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa na današnjem odprtju pričakujejo tudi nemško kanclerko Angelo Merkel in ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Razstava vključuje okrog 600 eksponatov, ki so jih sovjetski vojaki ob koncu druge svetovne vojne odnesli iz Nemčije. Odločitev Rusije, da te predmete javno razstavi, je, kot piše dpa, prava senzacija.

Ruski in nemški muzealci so v večletnem sodelovanju ponovno združili zaradi vojne ločene predmete kulturne dediščine iz Berlinskih državnih muzejev. Po besedah predsednika Pruskega sklada za kulturno dediščino Hermanna Parzingerja si bo Nemčija sicer še naprej v skladu z mednarodnim pravom prizadevala za vrnitev omejenih predmetov.

Parzinger je obenem izrazil upanje, da bodo skupaj z Rusijo našli ustrezno rešitev glede tega zadnjega odprtega vprašanja, ki se navezuje na nemško-rusko zgodovino. Rusija pa je po pisanju dpa dala jasno vedeti, da je omenjene zaklade plačala s krvjo sovjetskih vojakov.

Zaradi omenjenega spora bo razstava na ogled le v Rusiji. Po Sankt Peterburgu bo med 15. oktobrom in 13. januarjem prihodnje leto postavljena še v Državnem zgodovinskem muzeju v Moskvi.

Na razstavi so prek arheoloških najdb predstavljene bronastodobne kulture, ki so se razvile na območju od Atlantika do Urala in Kavkaza. Najstarejši predmeti datirajo v 4. tisočletje p.n.št., najmlajši pa v začetek 1. stoletja p.n.št.. Razstava bo odprta do 8. septembra.