Slovenija 25.6.2013 8:00

V Mariboru danes začetek festivala Folkart

Maribor, 25. junija - V okviru Festivala Lent se danes v Mariboru prične mednarodni folklorni festival Folkart, ki letos obeležuje 25 let obstoja. Tokrat bodo svoje ljudsko izročilo predstavile folklorne skupine iz Cipra, Ukrajine, Litve, Kolumbije, Romunije, Makedonije in Slovenije. Častno pokroviteljstvo je prevzela generalna direktorica Unesca Irina Bokova.

Osnovno poslanstvo Folkarta je po besedah producentke Alenke Klemenčič v združevanju različnih kultur z vsega sveta. "V 25 letih smo zrasli v enega največjih tovrstnih festivalov v Evropi in letos s ponosom sprejemamo častno pokroviteljstvo generalne direktorice Unesca," je povedala.

Folklorne skupine zvečer nastopajo na Glavnem odru na Dravi, čez dan pa se predstavljajo na različnih prizoriščih po mestu. "Folkart je priložnost, da ljudje pozabijo na vse skrbi in se predajo glasbi, plesu in veselju," je dejala Klemenčičeva.

Letos se bodo predstavile folklorna skupina Akademije umetnosti Severnega Cipra iz Nikozije, folklorni ansambel ukrajinske glasbe in plesov Chaika iz Odese, državni folklorni ansambel Lietuva iz Vilniusa, folklorna skupina Carmen Lopez z univerze iz kolumbijskega Calija, folklorni ansambel Ardealul iz romunskega Sibiuja ter akademsko kulturno umetniško društvo Orce Nikolov iz Skopja.

Slovenske barve bosta poleg gostitelja, akademske folklorne skupine Študent iz Maribora, zastopali še folklorna skupina Emona iz Ljubljane in folklorna skupina Leščeček iz Veržeja.

Kot že od vsega začetka se bo tudi letošnji Folkart zaključil z ognjemetom, ki vsako leto na Lent privabi na tisoče ljudi. "Folkloristom za nagrado, ker so prišli k nam in nam prikazali svojo kulturo, po tradiciji na koncu poklonimo ognjemet," je pojasnila Klemenčičeva.

Ker se Folkart zaključi sredi Festivala Lent, so v zadnjih letih začeli v Mariboru prirejati dva ognjemeta, poleg zaključka Folkarta še teden dni kasneje, ko se zaključi celoten Festival Lent. V javnosti so glede tega sicer kritike, saj se nekaterim zdi to potratna navada. A večini je očitno všeč, saj sta oba bregova Drave v obeh večerih polna radovednih možic.

Folkart je predhodnik Festivala Lent. Na pobudo študentske folklorne skupine AFS Študent so ga v Mariboru začeli prirejati leta 1989. Doslej so v mestu gostili že več kot 220 tujih in domačih folklornih skupin z več kot 7700 udeleženci.

Lani je častno pokroviteljstvo nad Folkartom prevzela slovenska komisija za Unesco, letos pa je v luči 10. obletnice konvencije o nesnovni kulturni dediščini sprejela vlogo častnega pokroviteljstva nad festivalom generalna direktorica Unesca Irina Bokova.