Svet 21.6.2013 12:54

Vulkan Etna vpisan na Unescov seznam kulturne dediščine

Phnom Penh, 21. junija - Unescov odbor za kulturno dediščino je danes na seznam svetovne kulturne dediščine uvrstil vulkan Etna na Siciliji. Najvišji delujoči vulkan v Evropi, ki doseže višino 3300 metrov, je že 2700 let predmet zapisov in je, kot so zapisali na Unescu, vulkan z najbolje dokumentirano zgodovino izbruhov.

Zaradi raznolikih in dostopnih vulkanskih pojavov, kot so vrhovi kraterjev, stožci iz pepela, potoki lave, jame in depresija Valle de Bove, je Etna ena od referenčnih točk za raziskovalce, po pisanju francoske tiskovne agencija AFP poudarjajo na Unescu.

Etna je tudi eden najbolje proučenih vulkanov na svetu in še naprej pomembno vpliva na razvoj vulkanologije, geofizike in drugih znanstvenih disciplin. Splošno poznavanje Etne, njen pomen za znanost, kulturo in izobraževanje so po prepričanju Unesca globalnega pomena.

Obseg Etne, ki se nahaja v bližini mesta Catania, meri okrog 200 kilometrov. Vulkan je pred približno 500.000 leti ustvarila serija podvodnih izbruhov na obali Sicilije.

Izbruhi iz osrednjega kraterja se še danes periodično ponavljajo. Lava, ki teče navzdol, občasno ogroža vasi, ki se razprostirajo po pobočju vulkana do višine 800 metrov.

Izbruhi Etne so že večkrat v zgodovini prizadeli Catanio, skoraj popolnoma pa je mesto uničil izbruh leta 1669, po katerem je bilo mesto prenovljeno v baročnem slogu.

Leta 1987 je bil ustanovljen Nacionalni park Etna.

Na srečanju v Phnom Penhu sicer Unescov odbor za kulturo dediščino odloča vpisu kar 31 novih lokacij na seznam svetovne kulturne dediščine.