Svet 24.6.2013 5:30

V Tate Liverpool razstava Chagallovih del

Liverpool, 24. junija - V Muzeju Tate Liverpool bo čez poletje in še v jesen mogoče občudovati dela rusko-francoskega slikarja judovskega rodu Marca Chagalla (1887-1985). Postavitev z naslovom Chagall: Sodobni mojster, ki združuje več kot 60 slik in izbor del na papirju, ponuja svež pogled na umetnika, ki je ustvaril nekaj najbolj poetičnih podob 20. stoletja.

Razstava je po več kot 15 letih prva večja postavitev v Veliki Britaniji, posvečena Chagallu. Poudarek je na obdobju, ki ga je umetnik preživel v Parizu v času pred prvo svetovno vojno, njegovem obisku Berlina in tamkajšnji razstavi leta 1914 ter letih, ki jih je preživel v svoji rojstni Rusiji, je mogoče izvedeti na spletni strani muzeja.

Chagall je študiral v Sankt Peterburgu. V Parizu je živel med letoma 1910-1914. Prvič je samostojno razstavljal leta 1914 v berlinski galeriji revije Der Sturm. Po oktobrski revoluciji je bil komisar nove sovjetske oblasti za likovno umetnost v Vitebsku, toda že leta 1923 se je dokončno naselil v Parizu. Julija leta 1941 se je pred nacisti umaknil v ZDA. V Francijo se je vrnil leta 1949.

Chagall je razvil prav poseben slikarski slog, s katerim se je odpovedal pravilom perspektive, vtisu prostora in konvencionalnim odnosom predmetov in bitij. Iz utrinkov otroških fantazij, ljudskega izročila, legend in judovske religije je sestavil nadrealistične podobe človekovih čustev, spominov in stisk.

Razstava bo na ogled do 6. oktobra, še piše na spletni strani muzeja.