Svet 24.6.2013 5:00

The Clash bodo prejeli častno nagrado za doprinos h glasbeni industriji

London, 24. junija - Legendarna britanska punk zasedba The Clash, ki je sicer razpadla pred 30 leti, bo prejela častno nagrado za doprinos h glasbeni industriji na podelitvi nagrad silver clef. Nagrada je resnična čast, je po poročanju britanskega BBC dejal Mick Jones, nekdanji kitarist in eden od frontmanov zasedbe.

David Munns, predsednik glasbene fundacije Nordoff Robbins, ki organizira podelitev nagrad, je dejal: "Glasba Clashov ima še danes enak vpliv, kot ga je imela, ko so vstopili na sceno leta 1976."

"Nobeno naključje ni, da album London Calling opisujejo kot enega najvplivnejših rock albumov vseh časov. Ne morem se spomniti skupine, ki bi si nagrado zaslužila bolj kot The Clash," je dodal.

Nagrado bodo prejeli na prireditvi, ki bo v Londonu potekala 28. junija, poleg njih pa bodo nagrade za različne dosežke med drugimi prejeli še Coldplay, Labrinth, Alison Moyet in Barry Gibb.

Clashi, poznani po skladbah, kot sta "London Calling" in "Should I Stay or Should I Go", so poleg punka ustvarjali še reggae, blues in funk. Frontman skupine Joe Strummer je umrl leta 2002, Jones in basist Paul Simon pa sta se v preteklosti ponovno združila in nastopala na turneji z zasedbo Gorillaz.