Slovenija 24.6.2013 8:00

Sinji vrh nad Ajdovščino bodo ponovno zasedli umetniki

Ajdovščina, 24. junija - Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino bo med 24. in 29. junijem potekal 21. mednarodni likovni simpozij Slovenija odprta za umetnost. Letos bo sodelovalo 27 umetnikov iz osmih evropskih držav. Udeleženci, ki so jih izbrali iz preteklih srečanj, so na poseben način zaznamovali delovno druženje in ponesli njegov sloves v svet.

Ustvarjalci se bodo v ateljejskih prostorih in v idili narave prepustili ustvarjalnemu miru in novim inspiracijam. Svoje likovne pripovedi in izpovedi bodo izražali v različnih slikarskih tehnikah - akrilu, olju in mešanih tehnikah, kot tudi v kiparstvu in fotografiji ter v različnih multimedialnih pristopih,je sporočila umetniški vodja simpozija Anamarija Stibilj Šajn.

Simpozijski del bo letos vseboval predavanje Beatriz Tomšič Čerkez z naslovom Diskurz prostora, v njem pa bo razmišljala o vplivu novega, drugačnega okolja na ustvarjalnost posameznika. Tema bo tako dodatno osmislila odhod avtorjev iz intime ateljejskega prostora.

Letošnji likovni simpozij Slovenija, odprta za umetnost ima tujega in domačega častnega gosta. To sta Bojan Gorenec in Mario Palli iz Italije. Oba se bosta na razstavah, ki sledijo delovnemu druženju, predstavila z obsežnejšim izborom del. Tudi v katalogu bosta predstavljena širše. Novonastala dela malega formata bodo že v času trajanja simpozija predstavili v galeriji Lična hiša v Ajdovščini.

Prvo mednarodno likovno delavnico, ki je postala tradicionalna in pomembna tako v domačem kot v mednarodnem prostoru, je leta 1993 organiziral akademski slikar Klavdij Tutta. V primerjavi s sorodnimi delovnimi srečanji likovnih ustvarjalcev je imela kar nekaj posebnosti, ki so odločilno pripomogle k njeni kvaliteti in prepoznavnosti.

Selektorji iz različnih držav so skrbeli za zanimive, uveljavljene in svojstvene avtorje, razstave v različnih galerijah po Sloveniji in tujini pa so omogočile širši javnosti spoznati delček aktualnega likovnega dogajanja.

Nova razmišljanja in ustvarjalna obzorja so odpirala tudi predavanja v simpozijskem delu, ki delavnico spremlja zadnjih pet let. Dokumentiranje in ovrednotenje likovnih del se uresničuje z izdajo vsakoletnega kataloga, v lanskem, jubilejnem letu pa je izšel tudi zbornik. V njem je zapisanih preko 500 imen likovnih ustvarjalcev, ki so svojo likovno poetiko zaznamovali sinjevrška srečanja dveh desetletij.