Svet 24.6.2013 11:29

Mednarodna premiera filma Deklica in drevo v Marseillu

Ljubljana, 24. junija - Celovečerni film Deklica in drevo režiserja Vlada Škafarja bo mednarodno premiero doživel 4. julija na Mednarodnem filmskem festivalu v Marseillu, ki sicer poteka od 2. do 8. julija. Film, v katerem sta glavni protagonistki igralki Štefka Drolc in Ivanka Mežan, bo prikazan v tekmovalnem programu 16 filmov.

Na festivalu, ki slovi kot eden najpomembnejših festivalov dokumentarnega filma v Evropi in svetu, bodo film predvajali še 6. julija, obema projekcijama pa bosta sledila pogovora z režiserjem.

Celovečerec, ki so ga snemali leto dni v okolici Velikih Sel pri Adlešičih v Beli krajini, v ospredje postavlja pogovor in obujanje spominov Drolčeve in Mežanove pod velikim hrastom. Po Škafarjevih besedah celovečerec ni niti dokumentarni niti igrani film. V njem si je režiser, znan po svojem poetičnem slogu, ki poleg človeških zgodb v ospredje postavlja tudi mogočnost narave, vzel čas za meditacijo in kontemplacijo.

Kot so v Slovenskem filmskem centru zapisali v sporočilu za javnost, so posebnost filma razumeli tudi na festivalu v Marseillu, "kjer sicer slovenskih igralk ne poznajo, vendar so kljub temu razumeli glavno moč" filma.

Film Deklica in drevo, ki je nastal v produkciji Gustav Filma, je sooblikovalo pet "Škafarju pomembnih žensk". Poleg Drolčeve in Mežanove še Helena Koder in Joni Zakonjšek, literarne navdihe pa je režiser iskal pri Bredi Smolnikar.

Leta 2009 je Vlado Škafar na festivalu v Marseillu predstavil tudi svoj film Nočni pogovori z Mojco.