Svet 25.6.2013 6:00

Mineva 110 let od rojstva Georga Orwella

London, 25. junija - Pred 110 leti se je na današnji dan rodil George Orwell, pisatelj, ki je svetovno literaturo zaznamoval z distopijama Živalska farma in 1984. Orwell, s pravim imenom Eric Arthur Blair, se je rodil v kraju Motihari v Indiji, kjer bil njegov oče v vojaški službi.

Orwell je s svojima najvidnejšima deloma, v katerih je napadel totalitarizem, zaslovel v poznih 40. letih minulega stoletja, z romani, dokumentarnimi zapisi, eseji in kritikami, ki jih je pisal od 30. let dalje, pa se je uvrstil med najpomembnejše in najvplivnejše pisce 20. stoletja. Umrl je 21. januarja 1950 v Londonu.

V svojih delih je Orwell ostro kritiziral socialno bedo in rasno razlikovanje ter v satirično-vizionarskem slogu opozarjal na avtoritarne tendence v družbi.

V tridesetih letih je Orwell objavil tri romane: "A Clergyman's Daughter" (1935), "Keep the Aspidistra Flying" (1936) in "Coming Up for Air" (1939). V tem času je napisal tudi dve dokumentarni deli: Pot v Wigan (1937), detajlno študijo o življenju revnih rudarjev v mestu Wigan v Lancashireu, in Poklon Kataloniji (1938), v katerem je opisal svojo izkušnjo iz španske državljanske vojne, v kateri je sodeloval kot republikanski prostovoljec in bil tudi ranjen.

Kasneje je delal kot reporter pri BBC, od leta 1943 kot literarni urednik pri časopisu Tribune, nato pa kot sodelavec političnega in literarnega tednika New Statesman, je zapisano v Velikem svetovnem biografskem leksikonu.

Orwell si ugleda ni pridobil le s svojo politično pronicljivostjo in ostro satiro, temveč tudi z jasnim in odličnim stilom svojih esejev, kar ga uvršča med najboljše svetovne pisatelje.