Svet 26.6.2013 5:30

V Marseillu odprli Muzej evropskih in sredozemskih civilizacij

Marseille, 26. junija - V drugem največjem francoskem mestu so odprli Muzej evropskih in sredozemskih civilizacij - MuCEM. Poslopje, ki so ga zgradili po načrtih francoskega arhitekta Rudyja Ricciottija, je ena osrednjih pridobitev Marseilla - Evropske prestolnice kulture 2013. Muzej je edini na svetu, ki predstavlja dediščino Sredozemlja.

Stavba muzeja stoji na obali Sredozemskega morja, kar je povezano z Marseillom kot največjim francoskim pristaniščem, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Muzej so gradili 13 let, gradnja pa je stala 190 milijonov evrov. Stavba iz kovine in stekla je s kovinski mostom povezana s trdnjavo Saint Jean iz 12. stoletja. Arhitekt je o svoji stavbi dejal, da je "kot telo etiopskega atleta - njegove kosti in mišice, obenem ima 'meso' Ingresove kopalke".

Obiskovalci si lahko v muzeju ogledajo preko milijon eksponatov s celotnega mediteranskega območja, ki se razteza od Španije do Izraela ter vključuje Balkan, Turčijo in Severno Afriko. Dve tretjini umetnin so pripeljali iz dveh pariških muzejev - Nacionalnega muzeja umetnosti in ljudskih tradicij ter Muzeja človeštva.

Po besedah predsednika muzeja MuCEM Bruna Suzzarellija bodo razstave obiskovalce navdušile, saj z eksponati združujejo in ponujajo mešanico umetnosti in etnologije.