Slovenija 27.6.2013 0:30

Začenja se 61. Ljubljana festival

Ljubljana, 27. junija - V prestolnici se bo drevi ob 21.30 z velikim glasbeno-vizualnim performansom na Kongresnem trgu, ki ga pripravljajo v sodelovanju s festivalom Ars Electronica, začel 61. Ljubljana festival. Festival bo dogajanje v Ljubljani do 10. septembra popestril s številnimi glasbenimi in scenskimi dogodki, akademijo in delavnicami.

Pod taktirko Ivana Repušića in v izvedbi orkestra Purpur, akademskega zbora Ivan Goran Kovačić in solistov bodo v središču Ljubljane nocoj zazvenela dela Wagnerja, Petra Iljiča Čajkovskega in Antona Brucknerja. Pri slednjem se bodo izvajalcem "pridružili" zvonovi ljubljanskih cerkva.

Letošnji festival bosta sicer zaznamovali 200-letnici rojstva velikanov klasične glasbe - Richarda Wagnerja in Giuseppeja Verdija, v fokusu pa bo ruska kultura.

V sklopu 200-letnice Wagnerjevega rojstva so na program Ljubljana festivala uvrstili skladateljevo slovito delo Nibelunški prstan. Letošnji festival bo v izvedbi Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga pod vodstvom dirigenta Valerija Gergijeva 2. in 3. septembra ponudil prva dva dela te tetralogije - Rensko zlato in Valkiro, prihodnje leto pa bodo izvedli še Siegfrieda in Somrak bogov. Gergijev bo z Orkestrom Mariinskega gledališča sicer nastopil še konec julija.

Italijanskemu skladatelju Verdiju se bodo med drugim poklonili z izvedbo njegovega slovitega Rekviema. Orkestru Slovenske filharmonije, Slovenskemu komornemu zboru in zboru SNG Maribor bo na dogodku v Križankah, ki bo tudi glavno festivalski prizorišče, dirigiral Andres Mustonen. Verdija se bodo spomnili tudi s koncertom opernih arij s solisti Akademije gledališča Scala, naslovljenim Verdi gala.

Rusko glasbeno dediščino bo predstavil še zbor Mihail Ivanovič Glinka iz Sankt Peterburga, ki bo nastopil tudi v Kostanjevici na Krki in Kranjski gori. Za zaključek festivala pa bo poskrbel Akademski državni balet Borisa Eifmana, ki bo izvedel balet Bratje Karamazovi v Eifmanovi koreografiji in režiji.