Slovenija 27.6.2013 4:00

Ana Desetnica bo danes svoj pohod začela v Izoli

Izola, 27. junija - Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki bo v 16. izdaji potekal v devetih mestih, danes začenja svoj pohod v Izoli. Tamkajšnje občinstvo bo v park Pietro Coppo z delavnico Magična pokrivala, ki je obenem predstava, privabljal francoski umetnik Paul-Henri Jeannel.

Jeannel s svojo edinstveno kreacijo - magičnimi pokrivali, ki si jih udeleženci sami izdelajo iz pole naravnega pak papirja - že vrsto let gostuje po vsem svetu. Čeprav je to v prvi vrsti delavnica, se v času, ko se iz papirja začnejo oblikovati prva magična pokrivala, prostor pretvori v sanjsko deželo, ki jo napolnjujejo nenavadni ljudje iz vseh mogočih domišljijskih svetov.

V Izoli se bo Ana Desetnica mudila še 10. julija z veliko ulično predstavo Mati korajža, ki je nastala po motivih istoimenske drame Bertolta Brechta. V predstavi je moči združilo skoraj 40 igralcev in ustvarjalcev iz 11 različnih držav, večinoma iz Slovenije. Skozi predstavo gledalci postajajo vedno bolj aktivni in so na koncu vsi vključeni v razplet predstave, piše v programski knjižici festivala.

Vendar pa, kot je na nedavni novinarski konferenci povedal vodja festivala Goro Osojnik, Ana Desetnica letos ne bo le potovala iz enega v drugo mesto, temveč bodo dogodki ponekod potekali vzporedno. In ker je za vsako mesto način povezovanja gledališča, urbanega prostora in predvsem ljudi poseben, bo tudi Ana Desetnica v vsakem mestu drugačna. V Sežani bo denimo potekala tudi pod drugačnim naslovom - KULTulice.

V Ljubljani bo festival potekal od 3. do 6. julija, iz mestnega središča pa se bo letos preselil v Moste. Poleg Ljubljane in Izole bo Ana Desetnica letos razveseljevala tudi prebivalce Maribora, Sežane, Nove Gorice, Ruš, Kamnika, Šoštanja in Kranja. Od občinstva se bo za leto dni poslovila s predstavo Mati Korajža 12. julija v Kamniku.