Svet 28.6.2013 5:30

Na filmskem festivalu v Motovunu letos ponovno avstrijski režiser Ulrich Seidl

Zagreb, 28. junija - Motovun Film Festival, ki bo v hrvaški Istri potekal med 27. in 31. julijem, bo letos ponovno obiskal poznani avstrijski režiser, scenarist in producent Ulrich Seidl. Organizatorji 16. izdaje festivala so napovedali tudi projekcijo dokumentarca o znani ruski aktivistično-feministični glasbeni skupini Pussy Riot, naslovljenega "A Punk Prayer".

Seidl je leta 2011 prejel motovunsko festivalsko nagrado Maverick, ki jo podeljujejo filmskim avtorjem, ki se uspešno borijo proti stereotipom.

Letos bodo konec julija v Motovunu predvajali vse tri njegove filme, ki sestavljajo trilogijo Paradiž. Paradiž: Ljubezen se je lani potegoval za zlato palmo v Cannesu, Paradiž: Vera je prejel posebno nagrado žirije na 69. beneškem festivalu, treti film Paradiž: Upanje pa so premierno predstavili na 63. filmskem festivalu v Berlinu.

Kot je mogoče prebrati na spletni strani festivala, Seidlova trilogija pripoveduje o spolnosti, željah in družbenem aktivizmu. Seidl sam pa pravi, da njegovi filmi niso kritika posameznika, temveč družbe. Z njimi nima namena gledalca zabavati, ampak ga želi spodbuditi k razmisleku.

K akciji pa poziva tudi ruska punk skupina Pussy Riot. Tri članice Pussy Riot - Marija Aljohina, Nadežda Tolokonikova in Jekaterina Samucevič, so pozornost svetovne javnosti pritegnile s tem, ko so v moskovski katedrali pele "punk molitev" proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, zaradi česar so bile tudi obsojene. Festivalsko občinstvo si bo lahko ogledalo dokumentarni film o skupini v režiji Mikea Lernerja, ki bo tudi gost festivala.

Ker je do začetka festivala še dober mesec, organizatorji podrobnejšega programa še niso objavili. So pa sporočili, da bodo letos sodelovali tudi z zagrebškim klubom Žedno uho, ki se bo začasno preselil v Motovun. Slednji velja za ključno organizacijo za promocijo neodvisne glasbene scene na Hrvaškem.