Slovenija 27.6.2013 14:13

Zavod Cona s predstavo Hodi mesto preizprašuje sodobne sledilne naprave

Ljubljana, 27. junija - Na Plečnikovem trgu bo drevi ob 19. uri zavod Cona premierno izvedel projekt Hodi mesto - zvočni zemljevid, ki bo potekal po mestnih lokacijah s pomočjo aplikacije na mobilnem telefonu. "Zemljevid preplete zvok s prostorom in ga kot celoto ponudi v doživljanje izkušnje, v premislek," je zapisala dramaturginja postavitve Jasmina Založnik.

Hodi mesto je prva večmedijska predstava v Sloveniji, s katero zavod Cona nadaljuje v preteklem letu ustvarjen projekt OdzivNa mesta. S projektom želijo spodbuditi kritično refleksijo uporabe e-zemljevidov, ki naj bi "zavajali in slepili percepcijo" ljudi.

Določene prazne krajine so iz takšnega ali drugačnega razloga iz celote izvzete. Gre za Streisand efekt, ki beleži cenzuriranje podatkov na internetu, so zapisali organizatorji. Projekt Hodi mesto želi "iztrgati" pogled obiskovalca z naprave, ga krožno peljati in odpreti del centra Ljubljane.

Hodi mesto je zemljevid, ki "preizprašuje sodobne sledilne naprave", ki zmanjšujejo prostor za izgubo in samoraziskovanje. To posledično spreminja percepcijo prostora, je v sporočilu za javnost zapisala Založnikova. "S pomočjo zvočnih slik, vtisnjenih v natančno izbrane lokacije v središču mesta, gledalec prehaja med fiktivnimi in realnimi situacijami," je dodala.

Predstavo sta zasnovala Irena Pivka in Brane Zorman, besedilo pa je napisala Saška Rakef v sodelovanju s Klavdijo Zupan, Ireno Pivka in Branetom Zormanom.

Projekt Hodi mesto je zasnovan na mobilni aplikaciji nemškega umetnika Uda Nolla, ki sledi poziciji in gibanju obiskovalca. Telefone z naloženo aplikacijo in slušalkami bodo delili na vstopi točki v Ljubljani.

Predstava bo potekala še ob 21. uri, ponovili pa jo bodo tudi v petek, nedeljo in v torek, 2. julija.