Svet 28.6.2013 6:00

V Karlovyh Varyh se začenja mednarodni filmski festival

Karlovy Vary, 28. junija - V čeških Karlovyh Varyh se bo danes začel 48. mednarodni filmski festival. Največji srednjeevropski filmski festival bo odprl film francoskega režiserja Michela Gondryja "L'Ecume des Jours" (Pena dni), 6. julija pa ga bo sklenil film "Behind the Candelabra" (Za kandelabrom) Stevena Soderbergha. Festival bo med drugimi obiskal John Travolta.

Travolta, ki si bo na festivalu ogledal projekcijo filma "Killing Season" (Sezona ubijanja) režiserja Marka Stevena Johnsona, bo prejel tudi kristalni globus za življenjsko delo, poroča filmska revija The Hollywood Reporter.

Eden najbolj sproščenih festivalov v Evropi, kjer se po pisanju revije zvezde družijo z obiskovalci, si je v zadnjih 15 letih prislužil sloves, da na njem odkrivajo nove vzhajajoče zvezde iz Vzhodne Evrope in Azije.

V tekmovalni sekciji festivala se bo za prvo nagrado potegovalo 14 filmov, med njimi "11.6" Philippa Godeauja in "A Field in England" (Polje v Angliji) Bena Wheatleyja.

Skupaj bo sicer festival ponudil 235 filmov, med njimi pa bosta tudi dva slovenska - Dvojina Nejca Gazvode in Adria Blues Miroslava Mandića, ki bosta na festivalu 3. in 4. julija doživela tudi svetovni premieri.

Kot še poroča The Hollywood Reporter, bodo festival med drugim obiskali igralka Audrey Tautou, režiser Cary Fukunaga, igralec Julian Sands ter italijanska filmska ustvarjalca Paulo Sorrentino in Valeria Golino.

Poleg Travolte bo kristalni globus za življenjsko delo prejel tudi režiser Oliver Stone.