Svet 29.6.2013 5:00

V mednarodnem programu festivala v Pulju 11 celovečercev

Zagreb, 29. junija - Mednarodni program 60. puljskega filmskega festivala, poimenovan Europolis bo letos potekal med 13. in 27. julijem. Ker je letos EU prijateljica festivala, bodo v njem predvajali 11 celovečernih in 19 krakih filmov iz držav članic EU. Hrvaška bo namreč s 1. julijem postala 28. članica EU.

Ne bo pa v mednarodnem programu nobenega filma iz Slovenije. Kot je za STA pojasnil predstavnik za stike z javnostmi festivala Hrvoje Pukšece, bo Slovenija predstavljena s številnimi filmi v tekmovalnem programu, zato v mednarodnega niso uvrstili nobenega slovenskega.

Organizatorji festivala so bogat tekmovalni nacionalni program napovedali že sredi meseca, konec tedna pa so predstavili še mednarodni program.

Mednarodni program bo 13. julija odprla italijanska ljubezenska drama Najboljša ponudba Giuseppeja Tornatoreja. Vanj je uvrščena tudi drama Bernarda Bertoluccija "Io e te" (Jaz in ti). Francoski režiser Francois Ozon je zastopan z ljubezensko dramo "Jeune & jolie" (Mlada in lepa) ter srhljivko "Dans la maison" (V hiši). V njem bodo prikazali tudi francosko-italijansko kriminalko "Le guetteur" (Paznik) Michelea Placida.

V programu Europolis, ki ga bodo predvajali v kinih Valli in Kaštel, bodo prikazali še špansko-kubanski celovečerec "La partida" (Poslednja tekma) režiserja Antonia Hensa, češko komedijo "Vrasky z lasky" (Zlata leta) v režiji Jiržija Stracha, nizozemsko-ameriški film Jackie v režiji Antoinette Beumer, britansko srhljivko "Scapegoat" (Grešni kozel) Charlesa Sturrdgea in nemški zgodovinski celovečerec Ludvik II. v režiji Marie Noelle in Petera Sehra.

V Areni bodo predvajali PoPularni program, ki bo med drugim ponudil hrvaško premiero ljubezenske drame "Before Midnight" (Pred polnočjo) Richarda Linklaterja z Julie Delphy in Ethanom Hawkeom.

V tekmovalnem programu, ki se bo pričel 20. julija, bodo predvajali rekordnih 24 filmov, med njimi Adria Blues v režiji Miroslava Mandića ter Dvojino Nejca Gazvode, ki sta bila uvrščena tudi v tudi v program filmskega festivala v Karlovyh Varyh.

Na program manjšinskih koprodukcij so uvrščeni še trije filmi slovenskih avtorjev - Nahrani me z besedami v režiji Martina Turka, Srečen za umret Matevža Luzarja ter Šanghaj v režiji Marka Naberšnika.