Svet 28.6.2013 13:20

Umrl je ameriški fotograf Bert Stern

New York, 28. junija - V New Yorku je v 83. letu starosti v sredo umrl ameriški fotograf Bert Stern, poznan po fotografijah legendarne igralke Marilyn Monroe in drugih slavnih osebnosti. Njegova dela so bila razstavljena v nekaterih najbolj poznanih svetovnih galerijah in muzejih, med drugim v newyorškem Muzeju sodobne umetnosti, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Stern, ki se je rodil v New Yorku leta 1929, se je v svoji več kot 50 let trajajoči karieri posvečal predvsem modni fotografiji. V svoj objektiv je ujel podobe nekaj najlepših žensk na svetu, med njimi igralk Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Sophie Loren in Brigitte Bardot.

Med Sternova najbolj znana dela spada serija fotografij Marilyn Monroe, ki jih je posnel leta 1962, le šest tednov pred njeno smrtjo. Nabor več kot 2500 fotografij Monrojeve je Stern leta 1992 objavil v knjigi z naslovom "Marilyn Monroe: The Complete Last Sitting" (Marilyn Monroe: Zadnje poziranje).

Stern, ki je bil poročen z ameriško balerino Allegro Kent, se je ukvarjal tudi z režijo. Leta 1959 je posnel dokumentarni film "Jazz on a Summer's Day" (Jazz na poletni dan), ki je bil pozneje uvrščen v ameriški filmski arhiv.