Na hitro prelistano 29.6.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 29. junija - Pri založbi KUD Lema so izdali knjigo Gora Stipe Mateja Krajnca, pri založbi Učila International pa roman Prekletstvo Rivertona Kate Morton. Tehniška založba Slovenije je izdala delo Knjiga o času Adama Harta-Davisa, KUD Sodobnost International pa slikanico Minicopre Loes Riphagen in Bette Westera.

Ljubljana. Knjiga britanskega avtorja Adama Harta-Davisa z naslovom Knjiga o času - skrivnost časa, kaku deluje in kako ga merimo. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga britanskega avtorja Adama Harta-Davisa z naslovom Knjiga o času - skrivnost časa, kaku deluje in kako ga merimo.
Foto: STA

Ljubljana. Ljubezenski roman Prekletstvo Rivertona avstralske pisateljice Kate Morton. Foto: STA

Ljubljana.
Ljubezenski roman Prekletstvo Rivertona avstralske pisateljice Kate Morton.
Foto: STA

Ljubljana Roman Gora Stipe avtorja Mateja Krajnca. Foto: STA

Ljubljana
Roman Gora Stipe avtorja Mateja Krajnca.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga avtoric Loese Riphagen in Bette Westera z naslovom Minicopre. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga avtoric Loese Riphagen in Bette Westera z naslovom Minicopre.
Foto: STA

GORA STIPE MATEJA KRAJNCA - "KRIMINALPI(NI)STIČNI ROMANESK"

Roman Gora Stipe avtorja Mateja Krajnca je parodija na alpinistične knjige in zgodbe o jetijih. Osrednji protagonist zgodbe je jeti Luk, ki prihaja iz družine srednjega sloja. Za jetije iz takih družin ni značilno, da bi šli študirati - to je namreč domena nižjega sloja. Luk pa se temu postavi po robu, saj meni, da mora za preživetje vsakdo imeti znanje.

Literarni komparativist Matej Krajnc se ukvarja s pisanjem avtorske poezije in proze ter s prevajanjem starejših literarnih del epskega značaja. Njegova avtorska bibliografija obsega več kot 50 knjižnih naslovov poezije in proze, ukvarja pa se tudi z glasbo.

PREKLETSTVO RIVERTONA - PRIPOVED O LJUBEZNI, IZGUBI IN DOLGO ZAMOLČANI SKRIVNOSTI

Avstralska pisateljica Kate Morton v ljubezenskem romanu Prekletstvo Rivertona prepleta dogajanje na dvorcu Rivertone na začetku in ob koncu minulega stoletja. Zgodba, ki jo je prevedla Katja Jeraj Valentinčič, se prične leta 1924, ko si mlad pesnik ob jezeru angleškega podeželskega dvorca vzame življenje. O njegovem samomoru želijo nekaj desetletij pozneje posneti film, pri čemer pridejo na dan dolgo zamolčane skrivnosti.

Kate Morton je za svoj prvenec Prekletstvo Rivertona prejela številne nagrade, med drugim je bil leta 2007 izbran za avstralsko knjigo leta, leto kasneje pa je zasedel prvo mesto na New York Timesovi lestvici najbolj prodajanih knjig. Njena dela so prevedena v več svetovnih jezikov.

KNJIGA O ČASU - SKRIVNOSTI ČASA, KAKO DELUJE IN KAKO GA MERIMO

Britanski avtor Adam Hart-Davis v delu Knjiga o času pojasnjuje, kako so filozofi, verstva in znanstveniki skušali razložiti pojem in delovanje časa v naravi in našem telesu. Knjiga, ki jo je prevedel Vital Sever, tematizira tudi razumevanje vesolja in vprašanje potovanja skozi čas.

Adam Hart-Davis je znanstvenik in pisatelj, ukvarja pa se tudi s fotografijo in raziskovanjem zgodovine. V Veliki Britaniji je poznan kot televizijski voditelj dokumentarno-zgodovinskih serij "Local Heroes" (Lokalni junaki) in "What the Romans Did for Us" (Kaj so Rimljani storili za nas).

SLIKANICA MINICOPRE - O ŽIVLJENJU MAJHNIH GOZDNIH ČAROVNIC

Slikanica Minicopre nizozemske avtorice Bette Westera in ilustratorke Loes Riphagen opisuje življenje majhnih gozdnih čarovnic minicoper. V gozdu so si vsi dnevi podobni, zato se minicopre dolgočasijo. Zgodba, ki jo je prevedla Mateja Seliškar Kenda, se zaplete, ko čarovnice ugotovijo, da v gozdu živijo tudi palcškrati. Ker se ti nikoli ne dolgočasijo, se minicopre začnejo spraševati, kako jim to uspeva.

Loes Riphagen je bila za svoj prvenec Zverinice iz spalnice nominirana za nizozemsko književno nagrado Kinderboekwinkel. Za svojo drugo knjigo, naslovljeno Žur hišnih ljubljenčkov, pa je prejela literarno nagrado Vlag in Wimpel. Bette Westera je avtorica številnih pripovedi in pesmi za otroke, za svoje delo pa je bila večkrat nagrajena.