Slovenija 2.7.2013 4:00

Začenja se Jazz festival Ljubljana, posvečen Petru Brötzmannu

Ljubljana, 2. julija - Z odprtjem razstave Peter Brötzmann solo: Dela 1959-2013 in spremljevalnim koncertom Jasona Adasiewicza na vibrafonu se bo ob 20. uri začel 54. jazz festival Ljubljana, ki bo v prestolnici do sobote ponudil pestro glasbeno dogajanje. Osrednji del bo letos posvečen vsestranskemu umetniku in izjemnemu nemškemu pihalcu Brötzmannu.

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) bo razstava Brötzmannovih del na papirju - risb, grafik in akvarelov, nekaj slik in objektov ter ovitkov plošč in plakatov na ogled do 25. avgusta.

Brötzmann bo svojo glasbo v sklopu festivala prvič predstavil v sredo, ko bo v Klubu CD svetovno premiero doživel koncert, poimenovan Sax and Drums feat. Peter Brötzmann, Ken Vandermark, Hamid Drake & Chad Taylor.

V Mali Galeriji Cankarjevega doma bodo pred koncertom nemškega ustvarjalca odprli tudi razstavo To je naša muska!, ki bo predstavila Brötzmanna v objektivu fotografov od začetkov do današnjega glasbenega delovanja. Fotografije za razstavo je izbral Žiga Koritnik. Na ogled bo do 21. julija.

Brötzmannu se bosta v četrtek na odru Kluba CD pridružila Mokhtar Gania (gimbri) in Hamid Drake (bobni), v petek pa bo v Štihovi dvorani CD nastopil z Adasiewiczom. V soboto bo v Križankah nastopil še s kontrabasistom Johnom Edwardsom in bobnarjem Stevom Noblom.

Program je Beniger letos že tretje leto zapored pripravil skupaj s solastnikom jazzovske založbe Clean Feed Pedrom Costo. Med večjimi koncerti na 54. izdaji festivala bo še sobotni nastop European Saxophone Ensemble na ljubljanski tržnici ter nastop Macy Gray, ki bo občinstvo v Križankah navduševala v družbi David Murray Infinity Quarteta.

Sicer pa bo letošnji festival med drugim ponudil še koncerta Cene Resnik Quarteta, Dare Hočevar Tria ter prvi skupni nastop Tomaža Groma (kontrabas, elektronika) in Eduarda Raona (harfa).