Slovenija 2.7.2013 4:00

Z razpravo Poezija & ideologija začetek jubilejnega Prangerja

Ljubljana, 2. julija - S konceptualno razpravo Poezija & ideologija se bo ob 20. uri v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani začel deseti festival Pranger. Na srečanju pesnikov, kritikov in prevajalcev bodo tradicionalno predstavili devet pesnikov in njihovih zbirk po izboru treh kritikov. Festival bo letos posvečen ruski poeziji.

Po nocojšnji razpravi, na kateri bo Goran Potočnik Černe z Renato Šribar in Miklavžem Komeljem spregovoril o povezavi med poezijo in ideologijo, bodo v sredo opoldne v atriju ZRC predstavili sodobno pesniško produkcijo Rusije.

V sredo zvečer bo v Menzi pri koritu na Metelkovi drugo leto zapored potekala študentska kritiška razprava, ki jo pripravljajo s skupino Mlade rime.

V Menzi pri koritu bodo pred kritiško razpravo podelili priznanja nagrajencem srednješolskega natečaja ELA, ki ga pripravljajo v sklopu festivala Mali Pranger ELA. Zmagovalci osnovnošolskega literarnega natečaja pa bodo nastopili v soboto v Rogaški Slatini.

Letos bodo prvič v okviru Prangerja podelili Stritarjevo nagrado, s katero želi Društvo slovenskih pisateljev (DSP) opozoriti na mlada, obetavna kritiška peresa. Nagrado bo prejemniku na sklepni festivalski slovesnosti, ki bo v soboto v Rogaški Slatini, podelil predsednik pisateljskega društva Veno Taufer.

Letošnje pesniške zbirke po izboru kritičarke Barbare Pogačnik so pesniški prvenec Katje Gorečan Trpljenje mlade Hane, prvenec Alenke Jovanovski Hlače za Džija ter pesmi Kristine Hočevar Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda.

Jernej Županič se je letos odločil za pesniško zbirko Jenkovega nagrajenca Janeza Ramoveša Skuz okn strejlam kurente, Stajanke Milana Vincetiča ter Krčrk Karla Hmeljaka.

V izboru Zorana Pevca pa so pesniška zbirka Katje Plut Kresničke, Kako se zaljubiš Maje Vidmar in zbirka Ivana Stropnika z naslovom XXXL Velike ljubezni: 69 lirskoslovarskih gnezd prometejskih orlov.