EPK 2012 1.7.2013 14:19

Zavod Maribor 2012 EPK danes zapira svoja vrata

Maribor, 1. julija - Zavod Maribor 2012 danes tudi uradno zapira vrata sedeža projekta Evropske prestolnice kulture v Vetrinjskem dvoru, kjer je v imenu Maribora, Murske Sobote, Ptuja, Novega mesta, Slovenj Gradca in Velenja izvajal enega doslej največjih evropskih kulturnih projektov v Sloveniji. Mestna občina Maribor je javni zavod ustanovila leta 2010.

Maribor, Narodni dom. Direktorica Zavod Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Maribor, Narodni dom.
Direktorica Zavod Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kljub finančnim negotovostim, nejasnim pričakovanjem, politični nestabilnosti, ki so oteževale že tako pozne priprave na "prestolovanje", je zavod po lastnem prepričanju uspešno izpeljal projekt. Ob tem posebej poudarjajo dejstvo, da je bilo v začetni kandidaturi, ki je bila potrjena na nacionalni in mestni ravni, za projekt EPK načrtovanih 57 milijonov evrov, na koncu so razpolagali z 29 milijoni evrov.

Največji del sredstev za EPK je prispevala država preko ministrstva za kulturo, velik del Mestna občina Maribor, del sredstev pet partnerskih mest in Evropska komisija, obenem pa je zavod sredstva pridobil tudi v obliki nejavnih komercialnih virov. V proračunu projekta so programski stroški predstavljali 76 odstotkov, stroški dela pa osem odstotkov.

Kljub že zmanjšanim sredstvom od načrtovanih za izvedbo projekta je zavod izkazal pozitivno poslovanje in izvedel več od načrtovanih dogodkov, so danes sporočili iz zavoda, v katerem letos načrtujejo presežek zaradi zmanjšanja programskih stroškov iz leta 2012 v vrednosti 172.000 evrov in 48.000 evrov zmanjšanja odhodkov iz naslova poslovanja. Na osnovi pogodbe med zavodom in mariborsko občino je zavod pretekli teden presežek že nakazal v občinsko blagajno MOM, ki bo poslej skrbela za dediščino projekta.

V preteklem letu se je v okviru projekta EPK zvrstilo 5264 dogodkov, zavod je obiskalo približno 200 protokolarnih mednarodnih delegacij, vzpostavil je sodelovanje s 450 institucijami, v projektu pa je s svojimi programi sodelovalo 35 držav.

Obenem so merljivi kazalci zaznali vpliv na rast turizma v regiji, saj se je v letu 2012 turistični obisk povečal za 61 odstotkov, število nočitev pa za 21 odstotkov v primerjavi z letom 2011. Maribor je bil v preteklem letu prepoznan kot ena izmed top deset destinacij po oceni Lonely Planeta in Yahooja.

"EPK je bila dinamičen in kompleksen projekt, ki je vzpostavil drugačne načine delovanja, s poudarkom na kreativnosti, sodelovanju in prepoznavanju evropske dimenzije. Projekt je zaznamovala velika količina dogodkov, visoka kakovost raznovrstnega dogajanja, poslovanje s presežkom in vzpostavljeno sodelovanje med mnogimi slovenskimi institucijami, kar je v teh razmerah čudež. Ta je bil mogoč le z entuziazmom, pogumom in včasih tudi norostjo. Navsezadnje je tudi slovenska politika na tem projektu izkazala sodelovanje," je ob zaključku povedala generalna direktorica zavoda Suzana Žilič Fišer.

Žilič Fišerjeva je ob tem spomnila, da so se v času priprave in izvedbe projekta v Sloveniji zamenjali kar štirje ministri za kulturo, na lokalni ravni pa so se v Mariboru zamenjali trije župani. Na spletni strani zavoda se je lani mudilo 819.355 obiskovalcev, od tega 608.702 slovenskih in 210.653 obiskovalcev iz tujine, največ iz Avstrije.

Sedež Zavoda Maribor 2012 v Vetrinjskem dvoru, ki je bil obnovljen z evropskimi sredstvi, bo zdaj prešel nazaj v upravljanje MOM, kasneje pa v upravljanje Narodnega doma Maribor.