Svet 2.7.2013 6:00

V New Yorku razstava del Kandinskega iz pariškega obdobja

New York, 2. julija - V Guggenheimovem muzeju v New Yorku, kjer se ponašajo z eno najobsežnejših zbirk del ruskega slikarja Vasilija Kandinskega (1866-1944), so konec junija na ogled postavili razstavo z naslovom Kandinski v Parizu 1934-1944. Postavitev se osredotoča na eno najplodnejših obdobij umetnikovega ustvarjanja, piše na spletni strani muzeja.

Kot piše na muzejski spletni strani, je Kandinski z Guggenheimovim muzejem povezan bolj, kot katerikoli drugi umetnik 20. stoletja. V muzejski zbirki je namreč več kot 150 njegovih del.

Vasilij Kandinski se je rodil v Moskvi, kjer je študiral pravo in ekonomijo. Leta 1896 je odšel v Nemčijo, da bi postal slikar. V Münchnu je študiral pri Antonu Ažbetu in na akademiji. Leta 1912 je bil soustanovitelj skupine Modri jezdec (Der Blaue Reiter). Od leta 1914 je ponovno delal v Moskvi. Leta 1918 je postal profesor na akademiji, nato član ljudskega komisariata za vzgojo in izobraževanje. Leta 1921 je emigriral v Berlin, kjer je poučeval na šoli Bauhaus do leta 1933, ko se je pred nacisti umaknil v Pariz.

V Franciji se je njegov formalni jezik spremenil. Obrisi ameb, zarodkov in drugih primitivnih celičnih ter rastlinskih oblik so postali vir za biomorfne oblike, ki so prevladovale v njegovih poznih slikah. Spremenile pa so se tudi barve. Namesto živahnih in močnih barv je začel uporabljati bolj pastelne odtenke rožnate, vijolične in turkizne ter zlato barvo.