Svet 3.7.2013 6:00

Gazvodova Dvojina premierno v Karlovyh Varyh

Karlovy Vary, 3. julija - Na mednarodnem filmskem festivalu v Karlovyh Varyih bo danes svetovno premiero doživel film Nejca Gazvode Dvojina. Film o ljubezni, ki vzcveti med dekletoma, Slovenko in Danko, je na 48. izdaji festivala umeščen v tekmovalno sekcijo "East of the West".

Dvojina je po besedah režiserja film o ljubezni, ki se vrti okoli dejstva, da se vsi ljudje, ne glede na okoliščine v življenju, vedno borijo za preživetje svoje ljubezenske zgodbe. Film je, tako Gazvoda, v svojem bistvu ljubezenska zgodba o dveh osebah, ki se srečata, ko se ne bi smeli, a sta kanček srečnejši, da sta vendarle se. Ena od njiju nosi veliko breme, druga pa išče svoje mesto v svetu.

Film Dvojina, ki je nastal v produkciji hiše Perfo ter koprodukciji Beofilma in Studio Dim, je slovensko-dansko-hrvaška koprodukcija. Poleg Nine Rakovec, ki je občinstvo in kritiko prepričala že v Gazvodovem prvencu Izlet, v Dvojini nastopajo še Mia Jexen, Jette Ostan Verjup, Boris Ostan, Tina Vrbnjak, Tjaša Železnik, Tilen Lapajne, Jure Henigman, Nataša Barbara Gračner, Matjaž Tribušon in Primož Petkovšek.

V slovenskih kinematografih bodo film začeli predvajati 22. avgusta, sicer pa si ga bodo v Sloveniji prvi ogledali obiskovalci Filma pod zvezdami na Ljubljanskem gradu, kjer bodo film predpremierno predvajali 17. avgusta.

Projekcijo Dvojine si bo v Karlovyh Varyh ogledal tudi minister za kulturo Uroš Grilc, ki se bo na festivalu srečal tudi z umetniškim direktorjem festivala Karlom Ochom.

Na največjem srednjeevropskem filmskem festivalu, na katerem bodo letos kristalni globus za življenjsko delo podelili igralcu Johnu Travolti in režiserju Oliverju Stoneu, bo svetovno premiero v četrtek doživel tudi film Adria Blues Miroslava Mandića. Festival, ki poteka med 28. junijem in 6. julijem, ponuja 235 filmov.