Slovenija 3.7.2013 4:00

Ana Desetnica bo danes zakorakala po ulicah Ljubljane

Ljubljana, 3. julija - Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki v 16. izdaji poteka v devetih mestih, se bo za nekaj dni pomudil tudi v prestolnici. Prešernov trg bo ob 18. uri oživil ulični spektakel Mati Korajža, v katerem bo moči združilo skoraj 40 igralcev in ustvarjalcev iz 11 različnih držav.

Ljubljana, Stari trg. Festival uličnega gledališča Ana Desetnica. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Stari trg.
Festival uličnega gledališča Ana Desetnica.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Velika ulična predstava je nastala po motivih istoimenske drame Bertolta Brechta. Je blizu gledalcu in tudi vse dogajanje se odvija neposredno v bližini ljudi, ki skozi predstavo postajajo vedno bolj aktivni in so na koncu vsi vključeni v razplet predstave.

Predstava je popotna in se premika skupaj z gledalci. Osnovo predstavlja voz Matere Korajže, vojaške branjevke. Gledalci kot povezana celota se v nekem trenutku tako kot akterji razdelijo v dve skupini. Vsaka s svojimi motivi, parolami, simboli, a z vzklikanjem podobnih gesel, s katerimi se poistovetita, je zapisano v programski knjižici festivala.

Sicer pa se bo v Ljubljani letos glavnina dogajanja iz mestnega središča preselila v Moste, kjer bo v soboto potekalo tudi tradicionalno zaključno piknikiranje. To se bo povezalo z lokalno prireditvijo Poletje v Mostah, druženjem, ki ga organizirata Center kulture Španski borci in etno klub Zlati zob.

V Ljubljani bo Ana Desetnica ob uličnih predstavah letos ponudila tudi mednarodni simpozij na temo Ulično gledališče kot urbana zvrst in okroglo mizo z naslovom Vloga uličnega gledališča v množičnih protestih.

Letošnja Ana Desetnica se je na ulice podala konec junija v Izoli. Festival, ki letos poleg Ljubljane in Izole poteka še v Mariboru, Sežani, Novi Gorici, Rušah, Kamniku, Šoštanju in Kranju, se bo od občinstva za leto dni poslovil s predstavo Mati Korajža 12. julija v Kamniku.