Slovenija 4.7.2013 7:00

Prenovljena rojstna hiša Mirana Jarca s črnomaljsko muzejsko zbirko

Črnomelj, 4. julija - V prenovljeni rojstni hiši v Črnomlju rojenega pesnika in pisatelja Mirana Jarca, ki so jo leta 2009 razglasili za kulturni spomenik, bodo drevi ob 19.30 odprli mestno muzejsko zbirko Črnomelj na prepihu tisočletij. Črnomaljska občina je 85 odstotkov denarja za 1,1 milijona evrov vredno naložbo dobila iz evropskih virov, razliko pa bo pokrila sama.

Vodja projekta z občine Črnomelj Marija Prašin Kolbezen je za STA povedala, da bodo z novo postavljeno zbirko, ki jo je zasnoval črnomaljski zgodovinar Janez Weiss, v treh nadstropjih omenjene hiše predstavili zgodovino Črnomlja od najstarejših do novejših obdobij ter jih vpeli v širši okvir Bele krajine.

Sicer je prenova Jarčeve hiše na Ulici Mirana Jarca 3 obsegala konservatorska in gradbeno obrtniška ter instalacijska dela, opremo razstavnih prostorov, depojev in pisarn ter prenovo pročelja in strehe. V hišo so vgradili dvigalo in z njim omogočili obisk tudi gibalno omejenim ljudem, je še dodala.

Kot so sporočili z občine Črnomelj, je z umestitvijo muzejske dejavnosti v Jarčevo rojstno hišo, v kateri je pred tem delovala stara črnomaljska glasbena šola, ta dobila novo vsebino, mestna muzejska zbirka pa primerne prostore.

Hkrati bodo z novo pridobitvijo na mestnem območju z nekaj objekti, ki že prispevajo k razvoju občinske kulturne dejavnosti, poživili utrip črnomaljskega jedra in popestrili tamkajšnjo turistično ponudbo, so še pojasnili.

Miran Jarc se je rodil 5. julija 1900 v Črnomlju. Njegova družina se je zaradi očetove uradniške službe večkrat selila in tako so Jarčevi prišli v Novo mesto, kjer je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. Po maturi leta 1918 je v Zagrebu vpisal študij jezikov, po ustanovitvi ljubljanske univerze pa je leto pozneje študij nadaljeval v Ljubljani, a ga ni končal.

Leta 1923 je opravil enoletni abiturientski tečaj ter vse do leta 1942 v Ljubljani delal kot bančni uradnik. Omenjenega leta so ga med junijskim policijskim lovom v Ljubljani kot člana Osvobodilne fronte aretirali in obsodili na internacijo v Italiji, vendar so partizani vlak z ujetniki pri Verdu nad Vrhniko ustavili. Jarc je nato odšel v partizane, kjer je 24. avgusta istega leta padel med roško ofenzivo. Kočevski rog je 42-letnemu umetniku, iskalcu resnice in lepote, postal zadnje domovanje.