Svet 4.7.2013 5:30

V Kasslu bodo zgradili Svet bratov Grimm

Kassel, 4. julija - V Kasslu bodo na Weinbergu zgradili novi muzej, posvečen bratoma Grimm - Svet bratov Grimm (Grimm Welt). Civilna iniciativa se je namreč po pisanju nemške tiskovne agencije dpa po porazu na upravnem sodišču odločila, da ne bo več nasprotovala projektu. Svet bratov Grimm bodo tako predvidoma začeli graditi konec avgusta.

Civilna iniciativa je namreč po pisanju dpa želela doseči, da bi Svet bratov Grimm gradili na kakšni drugi lokaciji. Projekt je vreden 20 milijonov evrov, končan naj bi bil konec leta 2014, za obiskovalce pa naj bi Svet bratov Grimm vrata odprl v letu 2015.

Svet bratov Grimm bo obsegal 3100 kvadratnih metrov in ne bo zasnovan kot klasičnem muzej, ampak bolj kot doživljajski park.

Območje Weinberga danes sicer pokriva park, z novogradnjo pa bi velik del slednjega izginil. To bi prizadelo prebivalce mesta, še posebej starejšo generacijo. V park namreč radi zahajajo prebivalci doma za starostnike in pacienti iz bližnje bolnišnice.

Park je danes prosto dostopen vsem, novogradnja pa njegovo usodo postavlja pod vprašaj. Velik del območja bi "zavzel" beton, poleg tega bo za vstop v Svet bratov Grimm potrebno plačati vstopnino. Vse našteto je spodbudilo nastanek civilne iniciative.

Brata Grimm sta s presledki živela in ustvarjala v Kasslu med letoma 1798 in 1841. V mestu sicer že od leta 1959 deluje Muzej bratov Grimm. Od leta 1972 ima prostore v palači Bellevue, ki so jo po obsežni prenovi v začetku letošnjega leta ponovno odprli za obiskovalce.