Slovenija 3.7.2013 12:03

V Cankarjevem domu odprtje razstave To je naša muska!

Ljubljana, 3. julija - V Cankarjevem domu bodo danes ob 20. uri v sklopu 54. jazz festivala Ljubljana odprli razstavo To je naša muska!, ki skozi objektive fotografov sledi glasbenemu ustvarjanju letošnjega osrednjega gosta festivala Petra Brötzmanna. Avtor Žiga Koritnik je za STA dejal, da razstava sloni na improvizaciji, ki je rdeča nit Brötzmannovega ustvarjanja.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na razstavi so na ogled fotografije Koritnika, Roberta Masottija iz Italije, Wernerja Bethsolda in Dagmar Gebers iz Nemčije, Gerarda Rouyja iz Francije, Petra Gannushkina iz ZDA, Juana Carlosa Hernandeza iz Španije in Petre Cvelbar iz Slovenije.

Po Koritnikovih besedah so želeli z razstavo ustvariti pregled Brötzmannovega delovanja od začetkov do danes. "Vsega ta razstava seveda niti slučajno ne more zaobjeti, saj je njegov opus preširok," je pojasnil. Dodal je, da so najstarejše fotografije na razstavi iz 70. let minulega stoletja.

Večina fotografij je črno-belih. Ob samostojnih fotografijah so na ogled postavljeni tudi štirje kolaži s fotografijami, ki tehnično niso dovolj kvalitetne, da bi bile predstavljene samostojno, vendar pa "so močne kot dokument časa", je še povedal Koritnik. Na kolažih je tako moč videti Brötzmanna, ko igra z Donom Cherryjem, Cecilom Taylorjem in drugimi velikani jazza.

Razstava bo v Mali galeriji Cankarjevega doma na ogled do 21. julija. V sklopu jazz festivala je sicer v Mednarodnem grafičnem likovnem centru med 2. julijem in 25. avgustom na ogled tudi razstava Peter Brötzmann solo: Dela 1959-2013, na kateri so razstavljena njegova dela na papirju - risbe, grafike in akvareli, nekaj slik in objektov ter ovitki plošč in plakati.