Slovenija 4.7.2013 4:00

Začenja se osrednji program 18. Festivala Bled

Bled, 4. julija - S predstavo Depeched Big Banda KK se drevi ob 20.30 uri v Festivalni dvorani na Bledu začenja osrednji del letošnjega festivala Bled. 18. Festival Bled bo do 18. julija ponudil 26 koncertnih dogodkov klasične, jazz in cross over glasbe. Kot že običajno, pa ga bodo spremljale tudi izobraževalne delavnice in tekmovanja za mlade.

Ob gala otvoritvi festivala bo zazvenela glasba legendarne skupine Depeche Mode, ki jo je Big Band KK v projektu Depeched prevedel iz sintetične oblike v orkestralno. Orkester Big Band KK je prav s tem projektom dosegel največji uspeh, saj takoj po koncertu na blejskem festivalu potuje na Montreux Jazz Festival v Švico.

Festival Bled bo medtem gostil 26 koncertnih dogodkov z 228 izvajalci. Med drugim bodo nastopili Godalni kvartet iz Melbourna, Mladi ljubljanski solisti, Ljubljanski godalni kvartet in Tartini kvartet, ki letos obeležujeta 30-letnico delovanja, ter skupina Nula Kelvina, Vesna Zornik s Tango Apasionado, Nana Miličninski s projektom Še ena pomlad, Vito Marenče Group in beograjska skupina Sanjari.

V spremljevalnem programu, ki je stekel že v ponedeljek, pa znova potekajo mojstrski tečaji violine, viole in komorne glasbe. "Te spremljevalne prireditve dajejo Festivalu Bled pečat edinstvenosti med vsemi festivali v Evropi, saj koncerte uveljavljenih glasbenikov združuje z izobraževanjem mladine," poudarja umetniški vodja festivala Jernej Brence.