Slovenija 4.7.2013 10:39

V Piranu zvečer začetek otroškega festivala Zrno soli

Piran, 4. julija - Na Tartinijevem trgu v Piranu se bo drevi s predstavo glasbenega gledališča, ki jo jo posebej za to priložnost pripravil umetniški tandem Janez Dovč in Boštjan Gombač, začel festival otroške ustvarjalnosti Zrno soli. Festivalsko dogajanje se bo v petek preselilo na Trg 1. maja, kjer bodo brezplačne prireditve potekale vse do 27. julija.

Piran, Tartinijev trg. Tartinijev kip. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Piran, Tartinijev trg.
Tartinijev kip.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Otrokom želijo z različnimi žanri znotraj različnih zvrsti umetnosti - gledališča, lutkarstva, glasbe in filma - predstaviti bistvo posameznega umetniškega področja.

Vsakemu sklopu bo posvečen en teden. Prvi bo potekal v znamenju gledališča. Na ogled bodo predstave Mojce Robič, Burekteatra in Društva kulturnih dejavnosti Vagant, v soboto pa bo gledališki del sklenila predstava Rozinteatra Od povodnih mož.

V drugem tednu si bo mogoče ogledati vrsto lutkovnih predstav. Predstavila se bodo lutkovna gledališča iz vse Slovenije: Lutkovno gledališče Zapik, Uš, Velenje in Gledališče Labirint.

V glasbenem tednu bo mogoče prisluhniti koncertom priljubljenih slovenskih glasbenikov, kot so tandem Severa Gjurin & Dejan Lapanja, skupina Da Phenomena ter pevki Bilbi in Anika Horvat.

Osrednji del festivala bo tudi letos posvečen filmu. Festival Zrno soli se je namreč razvil iz Festivala otroškega filma, ki so ga že lani nadgradili z glasbenimi, gledališkimi in lutkovnimi vsebinami.

V okviru vsakega sklopa bodo pripravili tudi ustvarjalne delavnice. V sklopu filmskega dela bo direktor festivala Matjaž Javšnik z Majo Pretnar in gostujočimi mentorji vodil delavnico, na kateri se bodo otroci seznanili z vsemi fazami nastajanja filma. Na delavnici posneti film bodo predvajali na sklepni slovesnosti. Filmske projekcije bodo v gledališču Tartini, kamor se bo v primeru dežja preselilo celotno festivalsko dogajanje.