Na hitro prelistano 13.7.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 13. julija - Pri Cankarjevi založbi so izdali roman Sanje o nečem Piera Paola Pasolinija, pri založbi Modrijan avtobiografijo francoskega baletnega plesalca in koreografa Mauricea Bejarta Trenutek v življenju drugega ter Prosim, pazi na mamo južnokorejske pisateljice Kjung Suk Šin. Pri založbi Miš je izšla slikanica Juri Muri drugič v Afriki Toneta Pavčka.

SANJE O NEČEM - ZGODNJE PASOLINIJEVO DELO PLETE PRIPOVED NA FURLANSKEM PODEŽELJU

Zgodnje Pasolinijevo besedilo je bilo napisano večinoma leta 1948 in objavljeno 14 let pozneje kot Sanje o nečem. Avtorjevi trije mladi junaki stopajo v življenje na zgodovinski točki, ko se tradicionalno kmetstvo sesipa. Protesti furlanskih dninarjev, zasedba vil bogatih zemljiških posestnikov, praske s policijo so znamenje in tudi upanje novega časa. Vsakdanje vožnje s kolesi od kraja do kraja, cerkvena proščenja ali pojedine s polento, nacejanja z vinom v toplem hlevu in vdori v skrbno varovane dekliške prostore jim rišejo okvir in vzpostavljajo značilno pasolinijevsko protislovje.

Pier Paolo Pasolini (1922-1975) je kot angažiran režiser, romanopisec, pesnik, prevajalec, dramatik in esejist odpiral bistvena vprašanja Italije po drugi svetovni vojni. Vsestranski ustvarjalec obenem velja za eno tistih osebnosti, ki so v povojnem obdobju najizraziteje razburkale družbeno in kulturno življenje v Italiji. Zaradi svoje kontroverzne biografije in jasno deklarirane homoseksualnosti je neprestano zbujal ogorčenje katoliško zaznamovanega okolja.

TRENUTEK V ŽIVLJENJU DRUGEGA - "PLES JE MAKSIMUM RAZLAG IN MINIMUM OBČUTKOV"

Pri 50-ih je Bejart, takrat že na čelu več kot 70-članskega baletnega ansambla, začutil potrebo, da spregovori o sebi. To je storil v avtobiografiji Trenutek v življenju drugega. V spominih se vrača k svojemu otroštvu, popiše tudi, kako se je porodila njegova poklicanost in kako se pri sedmih letih ni sprijaznil z materino smrtjo. Spominja se svojega provansalskega odraščanja in tega, kako težavno so se rojevali njegovi najslavnejši baleti: Posvetitev pomladi, Nižinski, Božji klovn, Pesnikova ljubezen in drugi. Obuja spomine na svoje prijatelje in plesalce, pa na gostovanja v New Yorku, Južni Ameriki in na Japonskem. Govori o svojih uspehih in strahovih, tremi in slavi, o ljubezni in o bogu. Knjiga je polna zaupnosti, zapisanih z veliko mero humorja in nalezljivega veselja, pa tudi s popolno odkritostjo.

Francoski baletni plesalec in koreograf Maurice Bejart (1927-2007) je utemeljitelj številnih novosti v modernem baletu in ustanovil Bejart Balleta iz Lozane. S svojimi novostmi je udomačil baletno umetnost za 20. stoletje in jo približal množičnemu modernemu občinstvu. Baletni ansambel Bejart Ballet iz Lozane v zadnjih letih redno gostuje tudi na ljubljanskem festivalu.

PROSIM, PAZI NA MAMO - ZGODBA O SKRIVNOSTNEM IZGINOTJU IN NEUSPEŠNEM ISKANJU OSTARELE MATERE

Prosim, pazi na mamo je zgodba o družinskih vezeh, nasprotjih med generacijami, med sodobnostjo in tradicijo, mestom in podeželjem, predvsem pa o premostitveni moči ljubezni. Je tankočuten portret preproste, a značajsko močne ženske, ki spomni na to, kako v vsakdanjem življenju pogosto pozabljamo na dragocene, nenadomestljive ljudi in se šele ob njihovi izgubi zavemo, koliko so nam pomenili. Prek navidez eksotičnega sveta korejskega podeželja roman bralca popelje do lastnih korenin in mu omogoči ponovno razumeti brezčasen čudež materinske ljubezni in družinske vrednote.

Kjung Suk Šin je ena najpomembnejših in najbolj branih sodobnih južnokorejskih pisateljic. Njen obsežni literarni opus sestavljajo romani, kratke zgodbe in eseji. Za svoje delo je v domovini prejela že vse najpomembnejše nagrade, prvo priznanje na Zahodu - francosko nagrado Prix de l'inapercu - pa ji je prinesel roman Samotna soba. S knjigo Prosim, pazi na mamo, ki je kmalu po izidu leta 2009 postala uspešnica, se je uveljavila tudi na svetovnem literarnem zemljevidu. Za roman je avtorica kot prva Korejka in prva ženska nasploh leta 2012 prejela nagrado za najboljši azijski roman leta 2011.

JURI MURI DRUGIČ V AFRIKI - KULTNA PESNITEV BRALCA Z ILUSTRACIJAMI DAMIJANA STEPANČIČA ZNOVA POPELJE POD AFRIŠKO SONCE

Juriju Muriju je doma dolgčas, zato sklene spet obiskati deželo, na katero ga vežejo mnogoteri spomini, in pozdraviti svoje tamkajšnje prijatelje. Dogajanje je razgibano, napeto, vseskozi pa tudi igrivo in šaljivo, kot smo pri Pavčku vajeni. Pričujoča izdaja pomeni zaključek tetralogije o junaku Juriju Muriju, ki jo sestavljata novi izdaji Pavčkovih besedil Juri Muri v Afriki in Juri Muri drugič v Afriki ter prvi izdaji Pavčkovih novo nastalih besedil Juri Muri po Sloveniji in Juri Muri gre po srečo. Za prepoznavno likovno podobo je poskrbel Stepančič, ki je v ilustracijah tako igriv, kot je pesnik igriv v svojih verzih.

Ilustrator Damijan Stepančič (1969) je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Pri ilustraciji si prizadeva, da tako literarni kot tudi likovni del delujeta homogeno in kvalitetno ter tvorita celoto in s tem zadovoljita vse bolj zahtevne mlade bralce. Za svoja dela prejel številne pomembne nagrade.