Slovenija 10.7.2013 12:13

Na kostanjeviški Forma vivi kiparji z Nove Zelandije, Bolgarije in Slovenije

Kostanjevica na Krki, 10. julija - Na delovišču Forma vive, ki od začetka meseca poteka v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, te dni kiparijo Novozelandec Donald Buglass, Bolgarka Liliya Pobornikova in slovenski kipar Mitja Stanek. Tokratni kiparski simpozij, ki je predlani obeležil 50-letnico, bodo konec meseca končali z umestitvijo novih skulptur v galerijski park.

Kot so sporočili iz kostanjeviške galerije, novozelandski umetnik Buglass na simpoziju izdeluje skulpturo oziroma eliptično in podolgovato okoli obrnjeno barko, zloženo iz lesenih obročev, ki se med seboj podpirajo, naslovil pa jo je Ladja.

Njegova bolgarska kolegica Pobornikova izdeluje skulpturo Cvetje, ki skuša ujeti lepoto narave, medtem ko slovenski udeleženec simpozija Stanek ustvarja skulpturo QR koda, ki predstavlja spletne strani kostanjeviške galerije in občine Kostanjevica na Krki.

Po besedah direktorja Galerije Božidarja Jakca Bojana Božiča je kostanjeviška Forma viva oziroma so tamkajšnja mednarodna kiparska srečanja nastala na pobudo Jakoba Savinška in Janeza Lenassija oziroma kiparjev, ki sta po vzoru kiparske prireditve v St. Margarethnu na avstrijskem Gradiščanskem leta 1959 podobno predlagala za Slovenijo.

Dve leti kasneje je prišlo do uresničitve prvih kiparskih simpozijev v Kostanjevici na Krki, kjer kiparijo v hrastovem lesu, in v Seči pri Portorožu, kjer kiparji ustvarjajo v kamnu. Omenjenima krajema sta se kasneje pridružila še Ravne na Koroškem in Maribor, plod dolgoletnih kiparskih srečanj v Kostanjevici na Krki pa je več kot sto lesenih skulptur na prostem.

Razstavljene so na vrtovih nekdanjega samostana, kjer od leta 1974 domuje Galerija Božidarja Jakca, v mestu in njegovi okolici, Forma viva pa je sestavni del kostanjeviškega galerijskega dela. Leta 1988 je prišlo do desetletne prekinitve v njenem prirejanju, od leta 1998, ko so jo obudili, pa jo prirejajo bienalno, je še povedal Božič.

Donald Buglass se je leta 1962 rodil na Novi Zelandiji. Na Nacionalni umetniški šoli akademije v avstralskem Sydneyu je diplomiral leta 1991,udeležil pa se je že številnih kiparskih simpozijev po vsem svetu.

Liliya Pobornikova se je leta 1979 rodila v Bolgariji. Študirala je na Visoki šoli za umetnost v Tryavni in na Akademiji likovnih umetnosti v Sofiji. Leta 2008 je končala magistrski študij in se osredotočila na skulpture iz lesa. Sodelovala je na vrsti kiparskih simpozijev v domovini in tujini. Živi in ustvarja v Španiji.

Mitja Stanek se je rodil leta 1964 v Mariboru. Na tamkajšnji Pedagoški fakulteti je leta 1986 diplomiral iz likovne vzgoje, na kiparskem oddelku Akademije za likovno umetnost v Ljubljani pa je diplomiral leta 1995. Živi in ustvarja na Kapelskem Vrhu.