Svet 12.7.2013 5:30

Na ameriškem veleposlaništvu v Berlinu napis "United Stasi of America"

Berlin, 12. julija - Nemški umetnik Oliver Bienkowski in spletni aktivist Kim Dotcom sta na stavbo veleposlaništva Združenih držav Amerike v Berlinu projicirala sporočilo "United Stasi of America". Z omenjenim dejanjem sta želela opozoriti na podobnost med delovanjem Washingtona in nekdanje vzhodnonemške varnostno-obveščevalne službe Stasi.

Predstavnik za stike z javnostmi ameriškega veleposlaništva je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP o dogodku dejal: "Zelo smešno. Vendar pa, kdor dela tovrstne primerjave, ne ve veliko niti o Stasiju niti o ZDA".

Dotcom pa je povedal, da sta z Bienkowskim želela na stavbo veleposlaništvo "projicirati resnico". Proti Dotcomu sicer v ZDA sicer poteka ena največjih tožb glede avtorskih pravic. Oblasti mu očitajo, da je s ponujanjem piratskih kopij filmov, televizijskih oddaj, glasbe in drugih vsebin prek svoje spletne strani Megaupload zaslužil več kot 131 milijonov evrov, avtorje pa oškodoval za več kot 375 milijonov evrov.

Dotcom, po rodu sicer Nemec, se po plačilu varščine nahaja na Novi Zelandiji, avgusta pa bo zaslišan glede izročitve ZDA. Če bo tam spoznan za krivega, mu grozi do 20 let zapora. Oblasti so kontroverzno stran Megaupload zaprle januarja 2012, le eno leto pozneje pa je 39-letni Dotcom odprl že novo spletno stran - mega.co.nz.