Slovenija 14.7.2013 7:00

Na Ljubljanskem gradu Sapramiška v flamščini

Ljubljana, 14. julija - V sklopu 15. mednarodnega festivala Mini poletje bo danes na Ljubljanskem gradu premiera predstave Sapramiška. Pod režisersko taktirko Roberta Waltla bo ena najbolj priljubljenih pravljic Svetlane Makarovič z igralcema Milly Jennes in Ronnyjem Aelbrechtom tokrat zaživela v flamščini.

Ljubljana, Kongresni trg. Ljubljana, Kongresni trg, ljubljanski grad, filharmonija. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Kongresni trg.
Ljubljana, Kongresni trg, ljubljanski grad, filharmonija.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Mini teater Ljubljana je predstavo ustvaril v koprodukciji z belgijskim lutkovnim gledališčem Figurentheater Vlinders & C. V dobro znani zgodbi o Sapramiški se prepletajo različne človeške značajske lastnosti - od naivnosti in nevztrajnosti do pohlepa, prebrisanosti, požrešnosti in tudi prestrašenosti, so zapisali na spletni strani Mini teatra.

V okviru mednarodnega festivala, ki bo potekal do 1. septembra, bodo v poletnih mesecih na sporedu tudi gostujoče predstave s Češke, Slovaške, Madžarske, Belgije, Bosne in Hercegovine.

Na letošnjem festivalu v Ljubljani se bodo ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo skozi predstavitev njihovih igralcev, predstav, avtorjev in ostalih gledaliških ustvarjalcev posebej posvečali predstavitvi hrvaške gledališke in lutkovne umetnosti za otroke, so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost.

Osemnajstega avgusta bo Mini poletje obiskalo Dom upokojencev na Taboru, kjer bo ustvarjalnim delavnicam sledila predstava O travniku, metuljih in rožni vili Teatra Neline s Slovaške. Tri sobote v avgustu pa bodo nekatere predstave z Mini poletja gostovale tudi na Lutkovnem pristanu v Mariboru. Mednarodni festival se bo zaključil z dvema dnevoma predstav hrvaških ustvarjalcev.