Svet 14.7.2013 6:00

Mineva 95 let od rojstva švedskega cineasta Ingmarja Bergmana

Stockholm, 14. julija - Švedski cineast Ingmar Bergman bi na današnji dan praznoval 95 let. Bergman se je v zgodovino zapisal s filmi, kot so Sedmi pečat (1956), Persona (1965), Prizori iz zakonskega življenja (1974) ter Fanny in Alexander (1982). Slednji je prejel štiri oskarje, vključno z nagrado za najboljši tujejezični film. Bergman se je posvečal tudi gledališču.

Bergman se je rodil 14. julija leta 1918 v Uppsali severno od Stockholma. Prvi film, ki ga je podpisal kot režiser, je bil Kriza iz leta 1946, prvi mednarodni uspeh pa je doživel leta 1955 s komedijo Nasmeh poletne noči.

Od konca 50. let minulega stoletja so njegovi filmi postajali vse mračnejši. Loteval se je tematik, kot so zakonske težave, odnos med materjo in sinom, razklanost posameznika ali odsotnost boga. V svoja dela je vključeval tudi lastne intelektualne in duhovne dileme.

Več kot tri desetletja je Bergman ustvaril povprečno po en celovečerni film na leto. Nekoč je dejal, da je zanj snemanje filmov "instinkt, potreba, tako kot hrana, pijača ali ljubezen".

Bergman je rad delal z igralkami in nekatere so svoje najboljše vloge odigrale prav v njegovih filmih. Med njimi so bile Maj Britt Nilsson, Harriett Andersson, Eva Dahlbeck, Ulla Jacobsson in Liv Ullmann. Z mnogimi igralkami se je zapletel tudi zasebno, sicer pa je bil poročen petkrat, v zakonih pa se mu je rodilo devet otrok.

Med Bergmanova najbolj slovita dela sodijo tudi filmi Divje jagode (1957), Molk (1962), Kriki in šepetanja (1971) ter Jesenska sonata (1978). Zadnji igrani film, ki ga je posnel, je bil Sarabanda iz leta 2003, nadaljevanje zgodbe Prizorov iz zakonskega življenja.

Režiser in igralec Woody Allen je ob Bergmanovem 70. rojstnem dnevu zanj dejal, da gre za morda največjega filmskega umetnika od odkritja filmske kamere. Za velikana so ga šteli tudi drugi ugledni kolegi, kot so Martin Scorsese, Robert Altman, Francis Ford Coppola, Akira Kurosawa in Wim Wenders.

Doma na Švedskem pa si je Bergman šele v zadnjem obdobju ustvarjanja pridobil veljavo velikega filmskega mojstra. Ustanovili so tudi po njem poimenovano nagrado, namenjeno mladim filmskim talentom.

Bergman pa se ni posvečal le filmu, temveč je bil vse življenje zavezan tudi gledališču. Za odrske deske je zrežiral vrsto dram, predvsem igre Augusta Strindberga, svojega vzornika iz mladosti.

Cineast je preminil konec julija leta 2007, star 89 let.