Svet 13.7.2013 18:44

V Dortmundu odkrili spominsko obeležje žrtvam neonacističnega nasilja

Dortmund, 13. julija - V nemškem mestu Dortmund so danes s spominsko slovesnostjo odkrili spominsko obeležje desetim žrtvam neonacističnega nasilja v Nemčiji. Spominsko obeležje je v bližini dortmundske železniške postaje in so ga postavili na 400 kvadratnih metrih veliki zelenici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spominsko obeležje, ki ga je odkril dortmundski župan Ulrich Sierau, je sestavljeno iz 10 metrov dolgega spominskega kamna, na koncu katerega je skoraj dva metra visok steber z napisi imen umrlih.

Neonacisti so v Dortmundu aprila 2006 umorili 39-letnega Mehmeta Kubasika, ki so ga ustrelili v njegovem kiosku.

V šestih nemških mestih; Dortmundu, Nürbergu, Hamburgu, Münchnu, Rostocku, Kasslu in Heilibronnu je teroristična celica Nacionalsocialističnega podzemlja (NSU) med letoma 2000 in 2007 umorila devet ljudi, osem turških priseljencev in priseljenca grškega rodu, ter nemško policistko.

Vseh sedem mest se je dogovorilo, da bodo postavila spominska obeležja z enotnimi napisi za žrtve. Današnje odkritje spominskega obeležja v Dortmundu je prvo.

V Münchnu sicer poteka sojenje Beate Zchaepe, edini preživeli članici trojice celice NSU, zaradi sodelovanja pri umorih.