Svet 15.7.2013 10:59

Avtorica Harryja Potterja pod psevdonimom izdala kriminalko

London, 15. julija - Od aprila je na policah knjigarn v Veliki Britaniji na voljo nova knjiga avtorice zgodb o priljubljenem čarovniku Harryju Potterju J. K. Rowling. Rowlingova je kriminalni roman izdala pod psevdonimom, zato doslej nihče ni vedel, da je avtorica prav priljubljena pisateljica, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Roman v angleškem jeziku z naslovom "The Cuckoo's Calling" je pisateljica izdala pod psevdonimom Robert Galbraith. Resnični avtorici je na sled prvi prišel britanski časnik Sunday Times.

"Upala sem, da bom svojo skrivnost lahko čuvala še nekaj časa," je za časnik dejala Rowlingova. "Šlo je za tako osvobajajočo izkušnjo. Bilo je čudovito, nekaj objaviti brez pretirane publicitete in pričakovanj, in čisto zadovoljstvo prejeti kritiko in odziv pod drugim imenom," je pojasnila svoje dejanje.

Časnik Sunday Times je do odkritja prišel potem, ko se jim je zazdelo čudno, da bi lahko bil debitantski roman nekega pisatelja tako izpiljen. Zgodba sicer govori o vojnem veteranu, ki postane zasebni detektiv. Po poročanju časnika je bilo doslej prodanih 1500 izvodov.

Knjigo so sicer pohvalili tako kritiki kot tudi drugi pisatelji. Eden jo je označil za "čudovito napisano in skrajno napeto", drugi pa trdi, da ga je knjiga spomnila, zakaj se je sam zaljubil v kriminalne romane.

Lani je sicer Rowlingova za sabo pustila svet otroških romanov in izdala prvenec za odrasle Nadomestne volitve. Delo, ki so ga pri nas označili za socialno dramo, piše o boju za prazen stolček v svetu krajevne skupnosti kraja Pagford in nastavlja precej neprijetno ogledalo Angležem.