Svet 15.7.2013 13:26

Pandur na Mittelfestu, na Ljubljana festivalu kdaj drugič

Čedad, 15. julija - V Čedadu te dni poteka festival literature, glasbe, gledališča in plesa Mittelfest 2013, ki ga je v petek uvedla predstava Michelangelo po dramskem besedilu hrvaškega literata Miroslava Krleže in v režiji Tomaža Pandurja. Organizatorji festivala so s predstavo Michelangelo izkazali dobrodošlico Hrvaški ob vstopu v Evropsko unijo.

Ljubljana. Gledališki režiser in dramaturg Tomaž Pandur. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališki režiser in dramaturg Tomaž Pandur.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Pandurjeva najnovejša predstava, nastala v koprodukciji HNK, Mittelfesta in Pandur Theaters, temelji na Krleževem ekspresionističnem besedilu o velikem italijanskem renesančnem umetniku Michelangelu. Pandur je na festivalu gostoval že leta 2006 s predstavo Tesla Electric Company.

Po petkovi premieri je spletna revija instArt objavila recenzijo, v kateri piše, da se je Pandur, da bi čim bolje prikazal nemirnega duha renesančnega umetnika Michelangela, v predstavi spopadel z izzivom, kako utelesiti gibanja umetnikove podzavesti. "Kopal je po njegovih notranjih konfliktih ter paradoksih in razkril na tisoče glasov in vizij, ki so divjali skozi umetnikove misli, medtem ko je ustvarjal freske v Sikstinski kapeli."

Pandur je bil s svojimi predstavami, ki nastajajo v tujini, zadnja leta redni gost ljubljanskega poletnega festivala. Za sobotno oddajo Poletna scena na TV Slovenija 1 je v pojasnilo, zakaj njegova predstava Michealangelo, ki naj bi bila sprva načrtovana kot koprodukcija s Festivalom Ljubljana, ne bo sklenila letošnje izdaje festivala, dejal, da je "Darko Brlek sodelovanje odpovedal v mesecu maju".

Organizatorji 61. Ljubljana festivala so za STA sporočili, da se letos za gostovanje Pandurjeve predstave v Ljubljani "žal niso uspeli uskladiti zaradi že vnaprej dogovorjenih obveznosti". Dodali pa so, da se v prihodnje veselijo režiserjevih gostovanj.

Tudi Pandur je dodal, da je bil direktorju in umetniškemu vodji Ljubljana festivala Brleku vselej hvaležen, da je preko gostovanj njegovih predstav na festivalu slovenskemu občinstvu omogočil kontinuirano spremljanje njegovega dela. Pandurju je žal za odpoved letošnjega gostovanja, saj se mu zdi, da bi bilo čudovito predstavo uprizoriti v Ljubljani: "Še kako ima veze s Slovenijo in našim prostorom in ima veliko povedati vsakomur."

Eden od poudarkov letošnje italijanske kulturne manifestacije Mittelfest je vstop Hrvaške v Evropsko unijo. Posebna pozornost je namenjena tudi Madžarski.

Poleg Pandurjeve predstave je konec tedna premiero dočakala tudi predstava Microcosmi po delu Claudia Magrisa v režiji Giorgia Pressburgerja, enega od očetov festivala. Do 21. julija bo Mittelfest ponudil še številne dogodke s področij literature, gledališča, glasbe in plesa, ki jih podpisujejo umetniki iz srednjeevropskega kulturnega prostora.