Slovenija 18.7.2013 6:00

V Gračišču bo s festivalom HISTeRIA spet vzniknilo umetniško mesto

Koper, 18. julija - V vasi Gračišče v koprskem zaledju bo danes z odprtjem festivala HISTeRIA spet vzniknilo mesto Cantalone - interaktivna vizualna inštalacija, ki jo ustvari prek 100 umetnikov iz vsega sveta. Prireditev je nastala iz tradicionalnega druženja glasbenikov Etno Histria, na njej pa se različne oblike umetnosti združijo in ustvarijo edinstveno predstavo.

Koncept intenzivnega druženja glasbenikov in hkratnega neformalnega izobraževanja se je v zadnjih letih prenesel tudi na druge umetnosti, tako so nastale vzporedne delavnice, katerih cilj je poleg pridobivanja izkušenj tudi ustvarjanje interaktivnega gledališko-vizualnega okolja, ki je neodvisno, spontano in ekološko, so zapisali organizatorji festivala, ki bo tokrat na sporedu tretjič.

V umetniškem mestu se bo do sobote na več kot 20 tematsko obarvanih in v naravno okolje vključenih prizoriščih odvilo prek 120 koncertov in nekaj 100 gledaliških, lutkovnih in plesnih predstav.

Rdeča nit letošnjega festivala bo človekov notranji svet. Ta se bo kazal v obliki sanj, strahov, kot psiha ali kot ogledalo realnosti. Izkrivljena leča človeškega očesa bo dobila protiutež v iskanju novega človeka, rešenega spon subjektivnosti.

Festival zajema ples, glasbo, gledališče, lutke, cirkus, slikarstvo, maske, arhitekturo, film in land-art. Umetnosti se tu združijo in ustvarijo edinstveno predstavo, ki jo vsak gledalec doživi po svoje, saj sam postane del dogajanja. Magično atmosfero bodo popestrile otroške in ustvarjalne delavnice ter seminarji in praktične delavnice za odrasle, gozdni lunapark, tržnica umetniških in eko izdelkov ter knjigarna pod krošnjami, napovedujejo organizatorji.

Festival naj bi sicer po željah organizatorjev postal tako platforma za izmenjavo znanja in izkušenj, katalizator za medgeneracijske tokove in mesto ustvarjanja mednarodnih vezi. Obenem naj bi ponujal tudi možnost za prikaz in praktični preizkus zelenih alternativ.