Svet 19.7.2013 4:00

Salzburški festival v znamenju Wagnerja in Verdija

Salzburg, 19. julija - V Salzburgu se bo drevi z izvedbo Haydnovega Stvarjenja začel najpomembnejši avstrijski kulturni festival, ki hkrati velja za eno največjih glasbenih in gledaliških prireditev na svetu. Letošnji festival, ki bo potekal do 1. septembra, bo minil predvsem v znamenju pred 200 leti rojenih glasbenih velikanov Richarda Wagnerja in Giuseppeja Verdija.

Mozartovo mesto in njegova okolica bosta to poletje v okviru iger gostila okoli 280 dogodkov na 14 prizoriščih, skoraj 90 odstotkov od 260.000 vstopnic pa je bilo razgrabljenih že do začetka julija. Cene vstopnic se gibljejo med 15 in 370 evri, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Lani ustoličeni intendant festivala Alexander Pereira, ki je, kot kaže, ostal zvest tradiciji zdrah med vodilnimi na festivalu in se že prihodnje leto odmika v milansko Scalo, je tudi letos stavil na preverjene predstave in zvezdnike.

Seznam opernih dogodkov med drugim vsebuje Mazartovo Cosi fan tutte, Wagnerjeve Mojstre pevce nürnberške ter Verdijeva Don Carlo in Falstaff. Kot edina večja nova produkcija je pot v program našla opera Gawain britanskega skladatelja Harrisona Birtwistla. Zvezdniški nabor dopolnjuje imena, kot so Rolando Villazon, Cecilia Bartoli in Ana Netrebko.

Na salzburških gledaliških deskah bo v skladu s tradicijo ponovno uprizorjena klasika Slehernik Huga von Hofmannsthala, ki je običajno odprla festival, tokrat pa jo po moč videti v popolnoma novi izvedbi pod režisersko taktirko Juliana Croucha and Vriana Mertesa. Na programu sta po izbiri Svena Erica Bechtolfa med drugim še Schillerjeva Devica Orleanska in Lumpazivagabundus avstrijskega dramatika Johanna Nestroya.

V Salzburgu medtem že poteka razprava o tem, kdo bo nasledil Alexandra Pereiro. Največ možnosti se pripisuje avstrijskemu pianistu Markusu Hinteräuserju, ki je v preteklosti vodil koncertni del festivala. Leta 2014 poteče tudi pogodba predsednici festivala Helge Rabl Stadler, a naj bi ji bil nov mandat zagotovljen.