Slovenija 19.7.2013 6:00

Pred 120 leti se je rodil ruski pesnik Vladimir Majakovski

Ljubljana, 19. julija - Na današnji dan mineva 120 let od rojstva ruskega avantgardnega pesnika Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega. V prvi vrsti je bil Majakovski upornik proti konvencionalnemu, malomeščanskemu svetu brez vizije. Velja za pomembnega eksperimentalnega lirika, ki je revolucijo sprva pozdravil kot možnost uresničitve svojih umetniških idej.

Majakovski se je rodil 18. julija 1893 v gruzijskem Bagdadiju. Od leta 1906 je obiskoval gimnazijo v Moskvi, leta 1908 pa so ga zaprli zaradi revolucionarne dejavnosti. Šele leta 1911 se je lahko vpisal na slikarsko šolo v Moskvi. Leto kasneje je s sodelavci izdal prvi futuristični manifest.

Po oktobrski revoluciji je sodeloval pri časopisu Lef in agitiral za novo oblast. Od leta 1922 je potoval po Evropi, ZDA, Mehiki in Kubi. Zaradi neuslišane ljubezni in razočaranja nad novo oblastjo je 14. aprila leta 1930 napravil samomor, je navedeno v Velikem svetovnem biografskem leksikonu.

Kot eksperimentalni lirik je bil Majakovski pomemben, ker je razbil ritmiko stiha, v pesmi pa je vključeval novoreke, narečne besede, šokantne metafore, besedne igre in hiperbole. Med njegove glavne pesnitve, kot piše v leksikonu, sodijo Oblak v hlačah, Vojna in mir, 150 milijonov ter Vladimir Iljič Lenin.

Majakovski je pisal tudi drame, med njimi igro Misterio Bufo. Ta je nastala leta 1918 za proslavo prve obletnice oktobrske revolucije. Igro so v Sloveniji v minulih letih na oder postavili v Gledališču Glej in ljubljanski Drami. "Kot futurist je imel Majakovski popolnoma svoja načela glede umetnosti. Njegovo prvo načelo je bilo zavračanje vsega klasičnega in konvencionalnega," je ob premieri v Drami dejala dramaturginja Darja Dominkuš.

Po Majakovskem se imenuje tudi odlikovanje ruskega reda, namenjeno pisateljem in družbenim aktivistom, ki prispevajo k razvoju družbene in literarne misli ter s svojimi deli vplivajo na nacionalne in globalne literarne tokove.