Svet 22.7.2013 6:00

Znan je tekmovalni program Sarajevskega filmskega festivala

Ljubljana, 22. julija - Sarajevski filmski festival bo letos potekal med 16. in 24. avgustom. Selektorica programa Elma Tataragić je nedavno predstavila nabor filmov, ki bodo prikazani v sklopu tekmovalnih programov igranega in kratkega filma, ter sekcijo V fokusu. V tekmovalnem programu bo skupaj prikazanih 50 filmov.

Festival po besedah Tataragićeve prinaša najboljše filme iz regije, skladno s svojo strategijo pa predstavlja nove talente, poglede in tendence v svetovni kinematografiji. V treh tekmovalnih programih bo 15 svetovnih, sedem mednarodnih in 18 regionalnih premier, piše tiskovna agencija Federacije BiH Fena.

Za nagrado srce Sarajeva, vredno 16.000 evrov, se bodo med drugimi potegovali romunski film Carmen v režiji Doruja Nitescuja, "Sa mamom" (Z mamo) v režiji in po scenariju Faruka Lončarevića (BiH), avstrijski film Talea v režiji Katharine Mückstein ter hrvaški film "Obrana i zaštita" (Obramba in zaščita) v režiji in po scenariju Boba Jelčića. Za igrane filme na festivalu med drugim podeljujejo še nagrado za režijo ter nagradi za najboljšo igralko oziroma igralca.

V tekmi za nagrado za najboljši kratki film, vredno 2500 evrov, je deset filmov. Nabor je po besedah selektorice brezkompromisno nenavaden ter predstavlja generacijo svežih avtorjev, ki se zelo dobro zavedajo, v kakšnem svetu živijo.

Program V fokusu prinaša najbolj relevantne filme iz regije in bo letos, kot je napovedala Tataragićeva, "zelo dinamičen". Med drugimi prinaša trilogijo avstrijskega režiserja Ulricha Seidla, ki vključuje filme Raj: Ljubezen, Raj: vera in Raj: Upanje.

V naboru filmov iz tekmovalnega programa ni zaslediti slovenskega.