Na hitro prelistano 20.7.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 20. julija - Pri Modrijanu so izdali roman Rudija Podržaja Simonove priče ter priročnik Kako pisati na univerzi avtoric Phyllis Creme in Mary R. Lea. Pri založbi Sodobnost International je izšel mladinski roman litovske avtorice Vytaute Žilinskaite Potovanje na Tandadriko, pri založbi Edina pa pesniška zbirka Vanje Strle Barvni totem zemlje.

Ljubljana. Knjiga z naslovom Potovanje na Tandadriko pisateljice Vytaute Žilinskaite. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Potovanje na Tandadriko pisateljice Vytaute Žilinskaite.
Foto: STA

Ljubljana. Roman pisatelja Rudija Podržaja z naslovom Simonove priče. Foto: STA

Ljubljana.
Roman pisatelja Rudija Podržaja z naslovom Simonove priče.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniška zbirka Vanje Strle z naslovom Barviti totem zemlje. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka Vanje Strle z naslovom Barviti totem zemlje.
Foto: STA

Ljubljana. Priročnik britanskih profesoric Phyllis Creme in Mary R. Lea z naslovom Kako pisati na univerzi. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik britanskih profesoric Phyllis Creme in Mary R. Lea z naslovom Kako pisati na univerzi.
Foto: STA

SIMONOVE PRIČE - ROMAN O "PROBLEMATIČNEM" NAJSTNIKU

Mozaični roman Simonove priče prinaša 12 zgodb, ki se vrtijo okoli "problematičnega" najstnika in meščanskega razvajenca Simona. Bralec skozi pripoved vse globlje spoznava Simonov lik in okolje, iz katerega izhaja, čeprav o najstniku nikoli ničesar ne izve iz "prve roke". Njegova podoba se kot sestavljanka gradi iz pripovedi ljudi, ki v njegovem življenju igrajo pomembno vlogo. Simon je trn v peti njihovih osebnih problemov, ki se izluščijo iz pripovedi. Vsaka zgodba je majhna zaokrožena celota z odprtim koncem. Pisatelj mojstrsko zajame svet posameznih pripovedovalcev, ki je, kot so zapisali pri založbi, "zelo univerzalen v lokalnem".

Rudi Podržaj, zaposlen kot knjižničar, se ljubiteljsko ukvarja z gledališčem in piše prozo. Po romanesknem prvencu Begave melodije dnevov (2003) je napisal roman Angelci padajo gor (2007), pričujoče delo pa je avtorjev tretji roman. Je tudi avtor knjige za otroke Nikolin potepin (2008).

KAKO PISATI NA UNIVERZI - PRIROČNIK Z NAPOTKI ZA PISANJE SEMINARSKIH IN DRUGIH NALOG

Priročnik britanskih profesoric je namenjen predvsem študentom, ki se ukvarjajo s pisanjem seminarskih nalog, poročil, diplomskih, magistrskih nalog in doktorskih disertacij. Avtorici obravnavata vse stopnje pri pripravi naloge, od branja priporočene literature, izdelave izpiskov, načrtovanja naloge, uporabe in ustreznega navajanja virov, pisanja naloge pa vse do argumentiranja ter urejanja in popravljanja naloge. Poleg praktičnih navodil sta podali tudi številne vaje, s katerimi lahko pisci izboljšajo svoje pisanje in pridobijo samozavest. Delo je prevedla Mateja Mahnič.

POTOVANJE NA TANDADRIKO - ZNANSTVENOFANTASTIČNA PRIPOVED O IGRAČAH, KI SE PODAJO NA PLANET TANTADRIKA

Potovanje na Tandadriko v prevodu Klemena Piska je napeta pripoved o šestih igračah - zajčku, psičku, žabi, pingvinu, punčki in pilotu - ki jih za novo leto odvržejo v smeti v nekem gozdu. Ko pod vejami jelke naletijo na vesoljsko ladjo, se podajo na planet igrač - Tandadriko. Vedo, da se podajajo na naporno pot, na kateri bodo prežale najrazličnejše nevarnosti ter da je cilj morda nedosegljiv. Pa vendar junaki kljub temu pogumno poletijo svetlejši prihodnosti naproti, ob odkrivanju skrivnosti vesolja pa neizbežno spoznavajo tudi najgloblje in skrivnostne plati samih sebe.

Pisateljica Vytaute Žilinskaite, ki pri nekaj več kot 80. letih še vedno ustvarja, sodi med največja imena litovske otroške književnosti Njena dela so zelo priljubljena predvsem zaradi humorja pa tudi zato, ker mlade bralce razume kot enakovredne sogovornike. Pričujoči roman je avtoričino prvo v slovenščino prevedeno delo.

BARVITI TOTEM ZEMLJE - PESMI STRLETOVE, KI ODPIRA OSNOVNA FILOZOFSKA VPRAŠANJA NAŠEGA ČASA

Pesniško zbirko Vanje Strle Barviti totem zemlje sestavljajo trije ciklusi pesmi - Klic, Odmev in Tišine. Pesnica v zbirki "predstavlja vrhunsko poezijo, ki izžareva lepoto duše in v pesniški govorici čuteče diha z osnovnimi filozofskimi vprašanji našega časa", je v spremni spremni besedi zapisal Andrej Detela. Spremni zapis je prispeval tudi Miha Remec, ki meni, da je čar avtoričinih pesmi v tem, "da dovzetnega bralca nagovarjajo neposredno, da se v njih skrivajo besedne kode, nekakšni ključi, ki odpirajo vrata v nove prostore človeške duše, uma in misli". Zbirko zaključuje avtoričin esej Recesija vrednot - je ali ni?

Vanja Strle je pesnica in glasbenica. Kljub temu, da je po izobrazbi naravoslovka, piše že od otroških let. Je avtorica več kot desetih pesniških zbirk, njene pesmi pa so objavljene tudi v dvojezičnem zborniku Tja in nazaj (2000), v Antologiji slovenskih pesnic (2003-2007) ter v antologiji slovenske erotične poezije V tebi se razraščam (2008).