Svet 22.7.2013 12:05

Italijanska policija zasegla 36 rokopisov Giovannija Verge

Rim, 22. julija - Italijanska policija je zasegla 36 rokopisov ter risbe in pisma italijanskega pisatelja Giovannija Verge, ki jih je v 30. letih minulega stoletja ukradel neki zgodovinar na Siciliji. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so rokopisi vredni okoli štiri milijone evrov.

Vergov sin Giovanni Verga Patriarca je dokumente posodil zgodovinarju iz Barcellone Pozzo di Gotto na Siciliji, ta pa jih nato ni želel vrniti ter jih je skril.

"Dragocenih dokumentov niso nikoli vrnili, vsi poskusi, da bi jih dobili nazaj, pa so spodleteli, saj so jih zelo dobro skrili," je za AFP dejal vodja policijske preiskave Antonio Coppola.

"Med vrnjenimi zapisi sta tudi prvi osnutek za roman Malavoglievi in rokopis Vergovega prvega romana "Amore e Patria" (Ljubezen in domovina), ki ga je napisal pri 16. letih, leta 1857," je dodal.

Poleg rokopisov so med dokumenti našli tudi pisateljeva dopisovanja s pesnikom Gabrielom D'Annunziom, filozofom Benedettom Crocejem in dramatikom Luigijem Pirandellom.

Leta 1975 je Vergov vnuk dobil pravice za pogrešane rokopise ter se dogovoril, da jih bo v primeru najdbe prodal sicilijanskemu mestu Catania, kjer se je Verga (1840-1922) rodil in umrl.

Policija je dokumente odkrila, ko so se znašli na dražbeni listi avkcijske hiše Christie's v Milanu, zasegli pa so jih na domu zgodovinarjeve hčerke v Rimu. "Preti ji do deset let zaporne kazni, lahko pa celo več, če odkrijemo, da skriva še kaj," je dejal Coppola.

Roman Malavoglievi je režiserju Luchinu Viscontiju leta 1948 služil kot navdih za film "La terra trema" (Zemlja drhti).