Svet 23.7.2013 5:30

V Vroclavu velika razstava del flamskih slikarjev Brueglov

Vroclav, 23. julija - V Mestni galeriji v poljskem Vroclavu so na ogled postavili doslej največjo razstavo del umetnikov iz flamske slikarske družine Bruegel. Številne izmed 120 umetnin, ki jih združuje postavitev, izvirajo iz zasebnih zbirk.

Kot je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa dejala kuratorka Monika Burian Jourdanova, umetnin pozneje ljubitelji umetnosti ponovno mnogo let ne bodo imeli več priložnosti videti.

Priprave na razstavo, ki je bila pred tem že na ogled v Tel Avivu in Rimu, so bile po pisanju dpa dolge in zapletene. Kot je dejala kuratorica, so namreč lastniki slik "navajeni, da imajo umetnine doma, da te ne potujejo po svetu". Po Vroclavu bodo razstavo prepeljali še v Pariz, kjer jo bodo odprli oktobra.

Poleg slik Brueglov iz 16. in 17. stoletja razstava vključuje še eno najbolj poznanih del flamskega slikarstva, sliko Sedem smrtnih grehov Hieronymusa Boscha. "To je prav poseben razstavni eksponat, saj gre za eno redkih Boschevih del, ki je tudi signirano," je dejala Burian Jourdanova.

Pieter Bruegel starejši (1525-1569) se je rodil v Bruslju. Učil se je pri umetniku Pietru Coeckeju van Aelstu. Njegova umetnost se odmika od stilizacije 15. stoletja ne evropskem severu in nakazuje novo obdobje realističnega slikarstva. Na začetku je bil pod Boschevim vplivom, potem pa je izoblikoval svoj slog, za katerega so značilni topla barvna lestvica, ostro opazovanje, poznavanje človekove duševnosti in smisel za detajl. Z naklonjenostjo in zanimanjem je slikal prizore iz kmečkega življenja, zato je dobil vzdevek "kmečki" Bruegel.

Pieter Bruegel mlajši (1564-1638) se je rodil v Bruslju kot starejši in manj nadarjeni sin Pietra Bruegla starejšega. Živel in delal je večinoma v Antwerpnu. V primerjavi z Janom Brueglom, ki je šel svojo pot, je v glavnem kopiral dela svojega očeta. Izpopolnil se je v spretnosti slikanja prizorov iz pekla, čarovnic, požarov, mučenj in drugih grozovitosti, zato je dobil vzdevek "peklenski" Bruegel.

Jan Bruegel starejši (1568-1625) se je rodil v Bruslju kot najmlajši sin Pietra Bruegla starejšega. Med letoma 1590 in 1596 je bival v Italiji, potem je živel in delal v Antwerpnu. Pomagal je tudi v Rubesovi delavnici, kjer je izdeloval pejsažna ozadja s postavami, živalmi in cvetlicami za portretne slike velikega mojstra. Po tematiki in tehniki se je bistveno razlikoval od očeta. Bil je dober opazovalec in je razvil slog nežnih, žametnih barv, s katerimi je natančno in občuteno slikal cvetlice, krajine in tihožitja.

Jan Bruegel mlajši (1601-1678) se je rodil v Antwerpnu kot sin Jana Bruegla starejšega. Kot oče je slikal cvetlična tihožitja in krajine. Pogosto ga tudi zamenjujejo z očetom.

Razstava, ki je plod sodelovanja češke kulturne iniciative Art for Public, Mestne galerije Vroclav in tamkajšnjega mestnega muzeja, je prvi veliki projekt na področju kulture v Vroclavu v pripravah na Evropsko prestolnico kulture, ki jo bo mesto gostilo v letu 2016.