Slovenija 23.7.2013 11:35

Inštitut IRIU odpira knjižno barantalnico

Ljubljana, 23. julija - Na Inštitutu IRIU na Resljevi cesti v Ljubljani bo v okviru programa Socialna kultura od srede, 24. julija, pa vse do srede, 28. avgusta, potekala Poletna knjižna barantalnica. V njej si bo mogoče "izbarantati" knjigo po svojem okusu in ceni, je za STA povedala direktorica inštituta Glorjana Veber.

Knjižna barantalnica deluje po načelu, da je v ospredju bralec in ne cena knjige. Posameznik si tako izbere knjigo z začetno ceno, ki je dejanska cena, napisana na knjigi, nato sledi barantanje. Potencialni kupec ceno knjige znižuje s svojimi razlogi. Barantanje se konča, ko bralec dobi knjigo "po svoji meri" oziroma vrednosti, ki jo ima zanj osebno, je pojasnila Vebrova. V prodajalce se bodo prelevili tudi nekateri slovenski literati in kritiki.

Barantanje bo potekalo na Inštitutu IRIU ob ponedeljkih med 10. in 18. uro ter ob sredah in petkih med 15. in 21. uro. Na prodaj bodo knjige, ki jih doniralo deset slovenskih založb, na voljo pa bodo tudi knjige, ki so jih darovale druge organizacije in posamezniki. Pri slednjih bo začetna cena nižja. Nekaj knjig, predvsem tistih, ki so jih prejeli od knjižnic, pa bodo poklonili.

Projekt prvič poteka poleti. Z njim so začeli že lansko jesen, ko so knjige ponudili v barantanje enkrat mesečno. V času Slovenskih dnevov knjige so pripravili barantanje na Facebooku. Izkupiček barantanja namenijo za obratovalne stroške inštituta, avtorske honorarje umetnikom in raziskovalno dejavnost.

Poletna knjižna barantalnica je del programa Socialna kultura. Gre za obliko ustvarjalnega dela, ki krepi kulturno zavest in solidarnost ter spodbuja sodelovanje kulturnih delavcev, ljubiteljev umetnosti in kulturnih organizacij. Osnovni namen projekta je opravljanje tržne dejavnosti po načelih socialne kulture.